Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: ICT-arbeidsmarkt nu zeer krap

Ongeveer tweederde van de ICT'ers werkt namelijk niet in de ICT-sector zelf. De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen is inmiddels zeer krap, constateert het UWV. De arbeidsinstantie heeft moeilijk vervulbare vacatures op een rij gezet. Het gaat hierbij om beroepen waarvoor werkgevers moeite hebben om daar mensen voor te vinden.
UWV-vlag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Volgens het UWV melden werkgevers in steeds meer beroepsgroepen een tekort aan geschikt personeel. Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt dat de uitkeringsinstantie vandaag publiceert. Daarin valt te lezen dat de krapte vooral te zien is bij technische beroepen, zoals naast ICT ook bouw en installatie, industrie en autotechniek.

Productiebelemmeringen door tekort

Daarnaast is er gebrek aan personeel in de zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca. Inmiddels ervaart één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches is het zelfs meer dan één op de drie werkgevers, bijvoorbeeld uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en de metaal- en technologische industrie.

Voor ICT'ers geldt de discrepantie tussen vraag (vacatures) en aanbod (inclusief WW) vooral voor hoger en wetenschappelijk niveau. Het UWV stipt aan dat vooral programmeurs in specifieke talen moeilijk zijn te vinden. "Bijvoorbeeld Java, C# of PHP. Ook .NET, Sharepoint of cloudtoepassingen is grote behoefte aan developers", schrijft de instantie in het landelijk overzicht van beroepen voor moeilijk vervulbare vacatures.

Digitalisering en kenniskloof

"De grote vraag komt onder meer voort uit de snelle digitalisering van klantcontacten en het toenemende belang van internet en apps", verklaart het UWV. Daarnaast speelt het toenemende belang van cybersecurity, waarvoor ook mensen met de juiste kennis moeilijk zijn te vinden. Andere factoren die de ICT-krapte aanjagen, zijn de overgang naar data-driven aanpak voor contact met klanten en gebruikers én voor bedrijfsprocessen. "Dit leidt tot een grote vraag naar datascientists of BI-specialisten."

"De vraag naar ICT-kennis stijgt en verandert zeer snel", aldus het UWV. "Denk aan ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en Internet of Things. Er is soms wel aanbod, bijvoorbeeld vanuit de WW. Maar zeker in de ICT sluiten vraag en aanbod niet altijd op elkaar aan wat betreft kennis en ervaring. Zo moet de kennis in de ICT altijd uptodate zijn. Voor een deel heeft het ook maken met opleidingsniveau: er bieden zich nog relatief veel ICT’ers aan met een opleiding op MBO-niveau, terwijl hier veel minder vraag naar is."

Kansen voor MBO-bijscholing

"In de zoektocht van werkgevers om de tekorten te lijf te gaan, ontstaan er wel steeds meer kansen voor MBO-opgeleiden. Een (korte) opleiding en begeleiding is dan vaak wel noodzakelijk." Het UWV voorspelt dat het tekort aan hoogopgeleide ICT'ers voorlopig nog niet is opgelost. De uitkeringsinstantie haalt een prognose van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) aan die tot 2022 "(zeer) grote knelpunten verwacht in de personeelsvoorziening voor software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten."

"Hoewel het aantal studenten informatica de laatste jaren stijgt, is dit nog onvoldoende om de gaten op te vullen. Bijkomend probleem: er is grote behoefte aan ICT-docenten op hbo-instellingen en universiteiten." De uitkeringsinstantie heeft voor werkgevers die zoeken naar manieren om vacatures ingevuld te krijgen een lijst met 24 oplossingen opgesteld om in de praktijk toe te passen. Overigens is de krapte op de arbeidsmarkt nog niet zo groot als tien jaar geleden, aldus het UWV.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in