‘Veel onbetaald overwerken heel gewoon’
Van de ondervraagde managers werkt 83 procent meer dan het contractueel vastgelegde aantal uren. Dat percentage lag overigens in het jaar 2000 op 91.
De ondervraagden zeggen dat het overwerk ten koste gaat van hun productiviteit, sportbeoefening en vakmatige ontwikkeling. Verder blijkt dat de meerderheid van de managers niet meer dan drieëneenhalve dag per jaar verzuimt.
Het rapport waarin de resultaten staan, heet ‘The quality of working life’ en moet de campagne ‘Work your Proper Hours’ van de gezamenlijke Britse vakbonden ondersteunen, die vandaag, vrijdag 22 februari in het Verenigd Koninkrijk van start gaat. In die campagne binden 66 vakorganisaties de strijd aan met onbetaald overwerk. Opvallend genoeg komt onbetaald overwerk onder managers in veel andere Britse sectoren veel meer voor. De IT-sector staat op de elfde plaats. Managers in de Britse verzekeringsbranche spannen de kroon inzake onbetaald overwerk.
Volgens de onderzoekers is het opvallend dat 28 procent van de ondervraagde IT’ers aangeeft dat ze uit eigen keuze overwerken. In sectoren waar meer wordt overgewerkt, liggen de percentages van managers die er zelf voor kiezen om over te werken namelijk aanzienlijk hoger. Het relatief lage percentage toont volgens de onderzoekers aan dat veel managers in de IT min of meer worden gedwongen meer uren te maken dan waar ze voor worden betaald.
Volgens Petra Wilton, woordvoerster van het Chartered Management Institute, toont het onderzoek aan dat het managers in de Britse IT-sector ontbreekt aan autonomie. “Het is de verklaring voor verminderde motivatie en moraal vergeleken met managers in andere sectoren.”
Uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB) van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat de zakelijke dienstverlening waar de IT-sector in Nederland deel van uitmaakt, op de tweede plaats staat als het om onbetaald overwerk gaat. Na de onderwijssector en nog voor de financiële instellingen. Hoogopgeleide werknemers werken veel vaker over dan middelbaar en laagopgeleiden en zelden tegen betaling. Bijna de helft van de hoogopgeleide werknemers werkt regelmatig over. Van de laagopgeleide werknemers maakt nog geen kwart regelmatig extra uren. /c.nap@sdu.nl