Verlies geen drempel voor bonus bestuursleden
Bonus vooral een bindmiddel
Van de 50 onderzochte bedrijven leden er 10 vorig jaar verlies. Hiervan keerde 80 procent een bonus uit aan de Raad van Bestuur. De bonus van verlieslijdende bedrijven bedroeg gemiddeld 147.000 euro, voor de CEO bedroeg de bonus gemiddeld 212.000 euro. Berenschot trekt de conclusie dat de bonus geen verband houdt met de prestaties van een bedrijf. “Het lijkt eerder een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden”, aldus onderzoeker Christian Gort van Berenschot.
Volgens managing consultant Rutger Verbeek van Berenschot zou een bonus een prikkel moeten zijn om beter te presteren. Maar kennelijk is dat niet meer zo: “Bestuurders halen misschien meer genoegdoening uit de rol die ze vervullen dan uit hun bonus. De bonus lijkt daarmee een verworven recht te zijn geworden.”
IT-bestuurders zorgen goed voor zichzelf
Uit de Salary Survey 2012, het beloningsonderzoek van AutomatiseringGids en Berenschot bleek onlangs dat de hoogte van de vergoedingen voor bestuursleden die werken bij IT-bedrijven zijn gestegen. De directies van IT-bedrijven hebben ook in 2011 weer goed voor zichzelf gezorgd: salarisverhogingen van meer dan 10 procent waren geen uitzondering. En ook de bonussen gingen veelal gewoon door.
Onbetwiste topverdiener in de Nederlandse IT-directies is ook in 2011 weer Eric Meurice van ASML, met een totale beloning van 4,16 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan in het voorafgaande jaar. Meurice liet zich vooral betalen in de vorm van aandelen; nam hij in 2010 nog genoegen met een pakketje ter waarde van 2 miljoen euro, dit maal ging het om aandelen ter waarde van ruim 2,5 miljoen.
Met het vertrek van Ad Scheepbouwer van KPN in de loop van 2011, is de IT-sector een opvallende veelverdiener armer. Maar in de persoon van Eelco Blok lijkt KPN ook wat salaris en emolumenten betreft een waardige opvolger te hebben gevonden. Met een karige bonus van ‘slechts’ 1,98 ton kan Blok zijn voorganger weliswaar nog lang niet evenaren, maar dat maakt hij bijna helemaal goed door een 14 procent hoger basissalaris en door vooral flink meer aandelen te scoren.
Harold Goddijn van Tomtom kreeg geen bonus, maar zag zijn basissalaris stijgen met maar liefst 50 procent naar 375.000 euro per jaar. Per saldo moest hij toch nog met 3 procent minder genoegen nemen dan een jaar tevoren.
Bonussen voor de ‘gewone’ IT’er
Voor IT’ers in loondienst viel de bonus doorgaans wat lager uit dan vorig jaar. Het gemiddelde bonusbedrag bedraagt 7790 euro, tegen 8239 euro het jaar ervoor. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het niet per se gaat om dezelfde groep respondenten. Uit de Salary Survey bleek verder dat het afgelopen jaar 46 procent van de respondenten in loondienst aanspraak maakte op een bonus, tegen 40 procent in de vergelijkbare periode een jaar eerder. 88 Procent van hen heeft die bonus ook daadwerkelijk gekregen. De bonus is meestal afhankelijk van de individuele prestaties van IT-professionals (58 procent), maar in meer dan een kwart van de gevallen is de bonus alleen afhankelijk van de collectieve prestaties en in 16 procent is er sprake van een combinatie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee