Overslaan en naar de inhoud gaan

Versteeg: "Enorme behoefte aan jong IT-talent"

Door de hoogwaardige telecominfrastructuur en de sterke softwaresector ligt er een prima basis voor Nederland als ICT-land. Maar de mismatch op de arbeidsmarkt is een grote bedreiging. Dat zegt Versteeg, in het dagelijks leven bestuurder bij Capgemini, in een interview met ICT-Update.

Enorm frustrerend

Technologische ontwikkelingen op het gebied van Cloud, Big Data en cyber security hebben ervoor gezorgd dat bedrijven op zoek zijn naar jonge ICT-talenten met een hbo- of wo-diploma op zak, die beschikken over een flinke dosis kennis. En dat aanbod is te krap in ons land. Er is met name een enorm tekort aan software-ontwikkelaars. “Die mismatch tussen aanbod en vraag is enorm frustrerend voor bedrijven die willen groeien, maar dit door een gebrek aan gekwalificeerd personeel niet kunnen”, zegt Versteeg. Van alle kennisimmigranten in Nederland, werkt bijna 40 procent in de ICT. “Dat geeft wel aan hoe hoog de druk is.” Maar ook op andere manieren werkt het als een rem op het ondernemingsklimaat in Nederland. “Een buitenlands bedrijf dat zich ergens wil vestigen, wil zeker weten dat het de juiste mensen zal kunnen vinden. Datzelfde geldt voor innovatieve start-ups van eigen bodem.”

Te weinig instroom bij IT-opleidingen

Volgens Versteeg zouden meer mensen moeten kiezen voor een ICT-opleiding in het hoger onderwijs. Maar veel middelbare scholieren lijken simpelweg niet warm te lopen voor een ICT-opleiding: slechts één op twintig kiest voor een opleiding in een ICT-richting. “En dat terwijl juist deze opleidingen zoveel mogelijkheden bieden”, zegt Versteeg. “Had ik nu een studie moeten kiezen, dan zou ik me richten op gebieden als data-analyse of cyber security. Enorm fascinerend en het biedt fantastische kansen na je studie.” Overigens lijkt de populariteit van ICT-opleidingen voorzichtig te stijgen: in 2013 nam het aantal scholieren dat koos voor een ICT-opleiding met 10 procent toe. Versteeg is hier blij mee, maar merkt in het interview met ICT-update op dat er nog een lange weg te gaan is.

Dat scholieren beperkte interesse lijken te hebben in ICT-studies, kan volgens Versteeg voor een groot deel verklaard worden door de rol die ICT op de middelbare school speelt. “De KNAW publiceerde een rapport, waarin het adviseerde om het keuzevak informatica grondig op de schop te nemen. Dat advies steunt Nederland ICT volledig. Het kan toch niet zo zijn dat zo’n vak een ondergeschoven kindje blijft, terwijl je ICT tegenkomt in alles wat je doet?” Daarom is het ook zo belangrijk om ICT ook tijdens andere lessen, bijvoorbeeld in economie of wiskunde, aandacht te geven, aldus Versteeg.

Rol van het bedrijfsleven

Maar ook het bedrijfsleven moet aan de slag, vindt Versteeg. “We moeten er voor zorgen dat jonge mensen geïnteresseerd raken in bètastudies en dat onze branche aantrekkelijk is voor jong talent.” Vanuit de directiekamer orakelen is daarbij niet altijd effectief, zegt Versteeg. “Het is belangrijk dat onderwijs en arbeidsmarkt aansluiting bij elkaar vinden. Dat bereik je niet door een groep mannen in grijze pakken bij elkaar te zetten. Onlangs brainstormden we met een aantal ICT-studenten over dit onderwerp. Dat werkt enorm verfrissend.”

Nederland ICT gaat overigens dit jaar samen met partners van start om inspiratiesessies en gastlessen te organiseren, waarbij ICT-professionals die werkzaam zijn in allerlei sectoren hun liefde voor het vak over brengen op scholieren. “We willen daarmee laten zien hoe divers ICT eigenlijk is. Je komt lang niet altijd bij een ICT-bedrijf terecht als je een ICT-studie hebt gedaan. Ook organisaties in bijvoorbeeld de zorg of de financiële sector zoeken constant gekwalificeerde ICT-collega’s”, licht Versteeg toe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in