Virtuele banenavond voor ICT’ers door Randstad
Werkzoekenden konden verder hun cv online laten checken door Randstad. De resultaten van de check werden teruggekoppeld via de mail, telefoon of in een persoonlijk gesprek.
Op de volledig afgesloten omgeving konden alleen werkzoekenden en werkgevers aanwezig zijn die zich van tevoren hadden geregistreerd. Volgens Marc Feitsma, manager Strategie en Business Development en verantwoordelijk voor het virtuele kantoor bij Randstad, hadden zich “ontzettend veel geïnteresseerden” aangemeld voor de virtuele banenavond. “Het is een mooie afspiegeling van de samenleving: jong, oud, man, vrouw, allochtoon en autochtoon. Het grootste voordeel is dat zij de deur niet uit hoeven te gaan voor een ontmoeting met diverse interessante werkgevers.”
Het uitzendbureau gelooft in de kracht van 3D-omgevingen. “Virtual Reality voegt veel toe aan de traditionele manier van werving-en-selectiegesprekken. Vergeleken met een 2D-omgeving is er sprake van meer vertrouwen over en weer en meer interactie”, meent Feitsma.
In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam wordt er de komende tijd tijdens de verschillende banenavonden onderzoek gedaan naar het verschil in beleving tussen een ‘real life’ kennismakingsgesprek en één in een virtuele omgeving.
Feitsma wil uiteindelijk af van het SecondLife-platform. “Nu moeten geïnteresseerden eerst de software downloaden, maar dat moet straks een simpele plug-in worden. Ook moet de inlogprocedure simpeler worden.”
De Randstad-manager is niet bang dat werkgevers bedrogen uit zullen komen, omdat potentiële werknemers zich online op grote schaal anders voordoen dan dat zij zijn. “Dat gebeurt volgens mij niet op grotere schaal dan in ‘real life’, waar er ook wel eens wordt gelogen in een cv. Bovendien zal er altijd nog sprake zijn van face-to-face-contact, voordat een kandidaat daadwerkelijk aan de slag gaat bij een van onze klanten.”