Overslaan en naar de inhoud gaan

Webshops zoeken ICT'ers maar in buitenland

Gezocht: data-analisten, developers en testers. Webshops in Nederland blijken flinke moeite te hebben om hoger opgeleide ICT’ers te vinden en wenden zich tot het buitenland.
webshop
© Flickr
Flickr

Webwinkels zijn sterk in opkomst en leveren veel nieuwe werkgelegenheid op, merkt het UWV op. Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 sterk gegroeid: van 38.000 naar 62.000 werknemers, meldt het UWV. Hieronder bevinden zich naast logistieke medewerkers en inkopers ook veel ICT’ers.

Een fors deel van de vraag van webshops is natuurlijk voor seizoensgebonden werk, zoals nu voor de Sinterklaas- en Kerstdrukte. Maar naast de noodzaak voor flexibele werknemers op piekmomenten gaat het ook om een structurele behoefte aan werknemers. ICT’ers vallen hier vooral onder.

De grote vijf

Het UWV heeft een inventarisatie gedaan onder vijf grote webwinkels in Nederland: Coolblue, Bol.com, Wehkamp, fonQ en Picnic. De drie eerstgenoemde zijn de grootste webwinkels in het land. Zij genereren tezamen ongeveer een kwart van de totale Nederlandse webwinkelomzet, aldus de Nederlandse uitkeringinstantie.

De door het UWV onderzochte webwinkels hebben vooral een tekort aan hoogopgeleide ICT’ers. Natuurlijk bestaat een belangrijk deel van het werk bij webwinkels uit IT. Hier is sprake van een krappe arbeidsmarkt”, schrijft het UWV in zijn rapportage ‘Kansen in webwinkels’. “Zo zijn functies voor testers en IT-ontwikkelaars (zoals php-developer of .NET-developer) nauwelijks meer in te vullen met het beschikbare arbeidsaanbod.”

Lang openstaande vacatures

De webwinkels vissen hierbij niet alleen in een krappe vijver met ICT’ers voor hun eigen sector. “Webwinkels ervaren een grote onderlinge concurrentie. Ook concurreren zij met bedrijven buiten de sector. Hierdoor staan vacatures vaak lang open.”

In pogingen om dit gebrek aan gekwalificeerd ICT-personeel op te vangen, wenden de webwinkels zich tot werving in het buitenland. “Om de tekorten te lijf te gaan zoeken de meeste webwinkels naar ICT’ers in het buitenland. Hoogopgeleide ICT’ers met specifieke kennis hebben dus zeer goede kansen op een baan bij webwinkels.”

Ook indirect

Naast vacatures bij webshops zelf is er indirecte behoefte aan ICT’ers. De online-winkels creëren ook elders ICT-arbeidsplaatsen, merkt het UWV op. “Ook zijn er online retailers die het beheer van de feitelijke webshop overlaten aan een extern ICT-bedrijf. Er zit dus vaak ook een schil van werkgelegenheid om de webwinkel heen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in