Welzijn ICT-sector verbeterd tijdens coronajaar
Het welzijn van werknemers in Nederland is tijdens corona maar liefst 12% toegenomen, zo stelt ABN AMRO in zijn rapport. Maar in de sector Technologie, Media & Telecom – die voor ongeveer de helft uit de IT-branche bestaat, maar waar ook uitgevers en mediabedrijven onder vallen – scoort het hoogste van alle sectoren. Het welzijn krijgt hier een totale score van 76,5 op een schaal van 100, terwijl de score van het totale bedrijfsleven op 59,3 uitkomt. De sector scoorde echter altijd al hoog, waardoor de toename in het welzijn het minst groot is, namelijk 3%.
Deze totaalscore wordt bepaald aan de hand van 88 variabelen en zeven categorieën: werk-privébalans, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, economie, gelijke kansen, veiligheid en klimaat. Zeker in de eerste categorie doet de sector waar de IT-branche onder valt het goed. Op het gebied van de werk-privébalans krijgt de sector een score van 94 op een schaal van nul tot 100.
Volgens sector econoom Ingrid Laane van de ABN AMRO heeft dat waarschijnlijk veel met het vele thuiswerken te maken. “Mensen werkten in deze sector sowieso al veel thuis en dat is nu nog meer. Het aantal mensen dat thuiswerkt is tot 89% gestegen, één van de hoogste niveaus van alle sectoren. Dat speelt daar een nadrukkelijke rol in.” Daarnaast hebben veel mensen in deze sector de vrijheid om verlof op te nemen wanneer ze willen.
Gelijke kansen een uitdaging
Ook op andere gebieden scoort de sector hoog. Zo krijgt de sector in de categorie Veiligheid een score van 93,5. Dat is deels te verklaren doordat er relatief weinig fysieke risico’s zijn in het werk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouw. Maar ook het aantal werknemers dat te maken had met pestgedragen door collega’s is afgenomen van 10% naar 6% in 2020. “Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met het thuiswerken."
Toch zijn er nog wel uitdagingen voor ICT’ers. Zo maken mensen in de sector Technologie, Media & Telecom veel beeldschermuren: gemiddeld zeven uur per dag. “En ook op burn-out gerelateerde klachten scoren ze niet zo goed. Daar is nog wel winst te behalen.” Op de categorie gezondheid scoort de sector alsnog relatief goed: 76,6 op een schaal van nul tot 100.
Een grote uitdaging ligt bij gelijke kansen. “Daarin worden ook klassieke dingen als het salaris meegenomen. Het salaris in deze sector is wel goed, maar de gender pay gap niet. Er werken sowieso meer mannen dan vrouwen in de sector, maar vrouwen verdienen gemiddeld ook 16% minder.” Deze categorie krijgt dan ook een score van slechts 38,5 op een schaal van 100. Dat terwijl sectoren als de bouw, transport & logistiek en de overheid veel hoger scoren.
Aandacht voor klimaat
Tot slot vraagt ABN AMRO aandacht voor de categorie Klimaat. Hoewel vrijwel alle sectoren hier goed op scoren – Technologie, Media & Telecom scoort 99,8 – wordt hier gemiddeld geen hoge prioriteit aan gegeven door werknemeres. “Pas als mensen in hun eigen leefsfeer worden geraakt, zijn zij zich bewust van grotere maatschappelijke thema’s. Zo geldt voor een groot deel van de werknemers dat een goed evenwicht tussen werk en privéleven het allerbelangrijkste is”, zegt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN AMRO.
Zo scoort de sector Technologie, Media & Telecom
Totaalscore: 76,5
Werk-privébalans: 94
Gelijke kansen: 38,5
Persoonlijke ontwikkeling: 79,7
Gezondheid: 76,6
Veiligheid: 93,5
Economie: 53,7
Klimaat: 99,8
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee