Werkgevers klagen over moeilijk vervulbare ICT-vacatures
Meer dan de helft van de vacatures is volgens werkgevers nu al moeilijk vervulbaar, zo blijkt uit het onderzoek. Bij 8% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures gaat het om ICT-beroepen. Daarmee staan ICT-beroepen op plek zeven in de top 10. De meeste werkgevers hebben vooral moeite met het vervullen van technische en productieberoepen (32%), dienstverlenende beroepen (28%) en commerciële beroepen (12%).
Ook blijkt dat vacatures moeilijk te vullen zijn binnen de sector informatie en communicatie - waar naast IT-dienstverleners ook telecompartijen en bijvoorbeeld uitgevers onder vallen. In die breed gedefinieerde sector is een forse 63% van de vacatures moeilijk vervulbaar. Alleen binnen de bouw zijn meer vacatures moeilijk vervulbaar: daar ligt het percentage op 77%. De sector industrie staat met 63% op gelijk niveau met de sector informatie en communicatie.
Oorzaken en oplossingen
De belangrijkste reden dat vacatures moeilijk vervulbaar blijken, is een gebrek aan sollicitanten, aldus 79% van de werkgevers. Andere oorzaken zijn het ontbreken van de juiste vaardigheden bij sollicitanten (43%) en het specialistische karakter van het werk (39%).
Om toch kandidaten te vinden, laten werkgevers vacatures vaak langer open staan of kiezen ze voor andere wervingskanalen. Ook schakelen zij uitzendbureaus in, of recruiters of wervingbureaus. 40% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures verdeelt het werk onder zittende werknemers, maar dat kan ook tot een hogere werkdruk leiden.
"Het zou kunnen helpen als werkgevers naast het aanpassen van wervingsmethoden ook naar andere oplossingen kijken. Zoals bijvoorbeeld het zelf opleiden van nieuwe werknemers, het anders indelen van werk of het aanpassen van de functie-eisen. Het onderzoek laat zien dat werkgevers dit nog niet in grote getalen doen", aldus UWV-arbeidsmarktadviseur Erica Maurits.
Veel meer krapte in 2022
UWV-arbeidsmarktadviseur Jena de Wit zei onlangs tegenover AG Connect nog dat de spanning op de IT-arbeidsmarkt nu ongekend hoog is, en dat deze naar verwachting nog hoger wordt in 2022. Maar die trend kan volgens haar niet door blijven zetten: “Het aanbod is praktisch opgedroogd. Werkgevers kijken nu vooral naar werkzame ICT'ers in vergelijkbare functies die een overstap willen maken vanuit hun huidige werkgever. Maar op een gegeven moment hebben de werknemers die een overstap willen maken, al een overstap gemaakt. Daarnaast is het aanbod vanuit de opleidingen ook niet toereikend aan de vraag.”
Ze verwacht dan ook dat werkgevers hun eisen voor nieuw personeel iets bij moeten gaan stellen. “Je moet gaan kijken naar mensen die niet dat hbo-papiertje of dat ene certificaat hebben. Je moet meer gaan kijken naar wat iemand kan. Waar werk je mee, wat heb je gebouwd?”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee