Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers moeten steeds harder op zoek naar ICT’ers

Werkgevers hebben steeds meer moeite om ICT-personeel te vinden, blijkt uit cijfers van UWV. Alleen de sectoren bouw en techniek hebben vergelijkbare problemen om vacatures in te vullen.
werven, we're hiring

In de top10 van krapste beroepen (weinig werkzoekenden ten opzichte van het aantal vacatures) staan twee ICT-beroepen: software- en applicatieontwikkelaars (nummer 4) en Databank- en netwerkspecialisten (nummer 9). Vooral werkgevers in de bouw, zorg, onderwijs, techniek en ICT hebben moeite om personeel te vinden. In de bouwsector ontstaan de meeste beroepen waar weinig werkzoekenden voor te vinden zijn.

De top10 die UWV samenstelde van krappe berichten ziet er als volgt uit:

  1. Machinemonteurs
  2. Bouwarbeiders afbouw
  3. Elektriciens en elektronicamonteurs
  4. Software- en applicatieontwikkelaars
  5. Elektrotechnisch ingenieurs
  6. Ingenieurs
  7. Timmerlieden
  8. Vrachtwagenchauffeurs
  9. Databank- en netwerkspecialisten
  10. Assemblagemedewerkers

Steeds krapper

De arbeidsmarkt is in de afgelopen paar jaar in een hoog tempo krapper geworden. Eind 2018 was de arbeidsmarkt in acht van de twaalf provincies krap, terwijl dit twee jaar eerder nog in geen van de provincies het geval was. Het aantal WW-uitkeringen daalt, maar voor ICT-beroepen is de afname procentueel wel minder dan voor veel andere beroepen.

Eind 2018 waren er vier provincies met een ‘gemiddelde’ arbeidsmarkt: Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. Hier zijn nog relatief voldoende werkzoekenden voor het aantal vacatures te vinden. Maar dit geldt niet voor de ICT. De arbeidsmarkt voor ICT-personeel is in alle provincies krap of zelfs zeer krap te noemen.

Zeeland krapste arbeidsmarkt

Werkgevers in Zeeland hebben de meeste moeite om personeel te vinden. In deze provincie is het vooral lastig om vacatures voor dienstverlenende beroepen in te vullen. Naast een groot tekort aan ICT-specialisten, is de behoefte aan technisch personeel in Zeeland erg groot. Volgens Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van UWV, is er nog een reden waarom werkgevers in Zeeland moeilijk aan personeel komen. “Er is weinig hoger onderwijs. Dat betekent dat veel jongeren de provincie verlaten om elders in het land te gaan studeren. Zij blijven daar vervolgens hangen”, zegt hij in een artikel in De Telegraaf.

Zeeland wordt gevolgd door Utrecht, waar veel zakelijke dienstverlening zit. Noord-Brabant, met veel technische bedrijven, completeert de top drie van provincies met de krapste arbeidsmarkt. Volgens Witjes moet nu alles uit de kast worden getrokken om langdurig werklozen aan een baan te helpen. “Daarmee kunnen we de krapte te lijf gaan. Werkgevers en werkzoekenden moeten zich daarom veel breder oriënteren.”

Doe mee aan ons salarisonderzoek

Momenteel loopt al weer de 20e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot. Nog tot maandag 1 april kunt u uw gegevens – en uw mening over de IT-arbeidsmarkt – achterlaten. Vorig jaar deed een recordaantal van ruim 2.600 IT’ers mee aan ons salarisonderzoek en ook dit jaar willen we het liefst zo veel mogelijk deelnemers, zodat we weer een schat aan informatie kunnen bieden over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van IT’ers, maar ook over de beweegredenen om te zoeken naar een andere baan en hun blik op de arbeidsmarkt voor IT'ers. Dus doe mee en maak kans op mooie prijzen!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in