Zzp’ers stunten met uurtarief
Uurtarieven met 9 procent gedaald
Het gemiddelde uurtarief van de zzp’ers daalde in 2012 met 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toch verwacht bijna 70 procent van de respondenten dat hun tarief in 2013 niet verder zal dalen. Ze vrezen alleen wel dat hun omzet in 2013 met ongeveer 9 procent zal dalen, omdat ze minder uren denken te kunnen factureren. Zo’n 70 procent spreekt van te voren een vast uurtarief af met de opdrachtgever, ongeveer 40 procent spreekt geen maximum aantal uren af. Een op de vijf hanteert geen uurtarief, maar spreekt een vast bedrag per opdracht af.
Meerdere redenen om met prijs te zakken
Er zijn verschillende redenen waarom zelfstandigen voor een lager tarief werken dan ze gewend zijn. Zo gaat de meerderheid met de prijs naar beneden als de opdracht heel groot is. Bijna de helft zegt ook te zakken in prijs wanneer ze al eerder voor de opdrachtgever hebben gewerkt. Andere veel genoemde redenen zijn: als de opdracht interessant is, als de reistijd kort is en als de kans op een vervolgopdracht groot is.
Werving nieuwe opdrachten hoofdzakelijk offline
Zzp'ers deden in 2012 gemiddeld 19 opdrachten bij 3 opdrachtgevers. In 2013 verwachten ze gemiddeld één opdracht meer te krijgen. Zelfstandigen komen voornamelijk offline aan hun opdrachten, bijvoorbeeld via mond-tot-mond reclame, het zakelijke netwerk en bemiddelingsbureaus. Slechts 20 procent van de opdrachten wordt online binnengehaald: via bemiddelingssites, digitale netwerken of de website van de opdrachtgever. Zzp'ers zijn zakelijk het actiefst op LinkedIn (88 procent), daarna op Freelance.nl (28 procent) Twitter (26 procent) en Facebook (19 procent).
Weten hoe het zit met de uurtarieven in de IT? Doe mee aan de Salary Survey 2013 en maak kans op mooie prijzen!
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee