‘Applicatietest VROM ondeugdelijk’
Tot midden vorig jaar golden voor de gemeentelijke BAG-applicaties de functionele eisen uit ‘grondslagen versie 3’. Wijzigingen daarin leidden toen tot versie 4.
Maar volgens Centric was tot voor kort de conformiteitstoets niet aangepast en werden producten van Grontmij en Getronics PinkRoccade en mogelijk ook van Obterra tegen verouderde criteria getoetst. VROM hief volgens Centric half maart ten onrechte het glas toen het vierde dat Grontmij als eerste was goedgekeurd.
Op de vraag wat er verkeerd was aan de tests zegt Centrics business unit manager Belastingen en Vastgoed Kees Radstaak dat de ‘stekker’ is getest, waarmee de applicatie met de landelijke voorziening communiceert, en gegevens daarbij handmatig zijn aangeboden. Eigenlijk hadden ze automatisch uit de applicatie moeten komen.
Imago
In een brief aan plaatsvervangend secretaris-generaal Peter Welling van VROM heeft Centric-directeur Corry Verhagen meegedeeld dat het bedrijf de fouten had ontdekt na de eerste goedkeuring en ze ook had gemeld, maar dat de certificering niet ongedaan is gemaakt. Ze noemt dit ‘onbegrijpelijk en zeer onverantwoord’ en stelt: “Als op deze basis straks bij gemeenten de basisregistraties worden ingevoerd is het leed en daarmee de imagoschade voor overheid en leveranciers niet te overzien. Dit nog los van de onterechte commerciële bevoordeling van reeds gecertificeerde leveranciers door onder andere de vermelding op de VROM-website.”
Gesprek
Volgens woordvoerder Sicco Louw van het ministerie is de invoering van de BAG ‘een ingewikkeld proces’ en ‘gaan er wel eens wat dingen mis’, maar is na een gesprek met Centric ‘de kou uit de lucht’. Ook zegt hij dat er ‘veel fasen voorafgaand aan de invoering’ zijn en dat die invoering niet gebeurt zonder dat ‘uitvoerig getest’ wordt. Maar dat de nu uitgevoerde tests ondeugdelijk zouden zijn, weerspreekt Louw. Het ministerie wil ze niet over doen en de goedkeuringen blijven gehandhaafd.
Radstaak bevestigt dat met VROM is gesproken, maar dat dat vooral ging over VROM’s wens in voorkomende gevallen anders te worden geïnformeerd dan via een ‘boze brief’ aan de departementsleiding. Radstaak: “We hebben beterschap beloofd, maar aan de situatie verandert weinig. Ik heb het idee dat ze het probleem onderschatten. Dat de oorspronkelijke tests ondeugdelijk waren, vind ik nog steeds.”