Overslaan en naar de inhoud gaan

Bos houdt vast aan GOUD

Een (besloten) technische briefing heeft de Tweede Kamer nauwelijks minder kritisch gemaakt over het project GOUD, dat zeven ministeries en een reeks daaronder ressorterende diensten een uniforme desktop moet opleveren. Niet alleen is het plan strijdig met het beleid rond open standaarden en open-sourcesoftware, ook heeft het kenmerken die de Algemene Rekenkamer heeft aangemerkt als faalfactor.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Minister Bos (Financiën) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) hielden vorige week tijdens de afronding van een spoeddebat, dat was opgeschort om de Kamer in een briefing over de achtergronden in te lichten, vol dat het project wel degelijk aansluit bij het actieprogramma Nederland Open in Verbinding. Dat beoogt verplicht gebruik van open standaarden en aanwending van open-sourcesoftware waar het kan, echter niet in één keer, maar in fasen. Maar VVD, SP, GroenLinks en PVV blijven vinden dat Bos en Heemskerk de eerste de beste keer dat ze kunnen tonen dat het hun ernst is, het schromelijk laten afweten. Arda Gerkens (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks) betoogden bovendien dat het project zeer ambitieus en complex is, een groot aantal organisaties omvat en te maken heeft met tijdsdruk en politieke druk, allemaal aspecten die de Algemene Rekenkamer heeft aangewezen als van negatieve invloed op de slaagkans. Vendrik sprak van “het zoveelste ICT-project dat op mislukken staat”. Gerkens wilde het project opgeknipt zien. Bos zei dat dat al was gedaan, door eerst zeven ministeries te nemen en dan de rest, en door nu de frontoffice te regelen en later de backoffice. Maar Gerkens wilde de aanbesteding terugbrengen tot Bos’ ministerie van Financiën om dan later andere departementen aan te pakken. Haar motie hierover haalde het evenwel niet. Bos en Heemskerk zeiden overigens hun ‘hoofd op het hakblok’ te leggen als het project mislukt.
Een motie van Charlie Aptroot (VVD) om de aanpak nog eens te overwegen, nam de Kamer wel aan, al zei Bos dat de uitslag daarvan voor hem al vaststond: doorgaan. En Mei Li Vos (PvdA) zag haar motie ook aangenomen. Daarin verlangt ze dat wensen met betrekking tot open standaarden worden omgezet in eisen. Volgens Bos kon dat zonder dat de lopende aanbesteding in gevaar komt. Een en ander betekent wel dat de termijn om offertes in te dienen, die 20 februari afliep, verlengd moest worden en daarmee de voor 4 maart geplande gunning ook opschuift. In de niet-openbare procedure zijn vijf inschrijvers geselecteerd om te offreren. Welke dat zijn, is niet bekendgemaakt.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in