Coda verbreedt financieel management zonder ERP-leverancier te worden
Het bedrijf heeft zijn nieuwe software NEON genoemd, in plaats van het versienummer aan te passen. “Zoveel nieuwe functies verdienen een nieuwe naam”, zegt CEO Jeremy Roche. Hij benadrukt dat die verbreding van Coda geen ERP-leverancier moet maken. “Onze klanten hebben vooral behoefte aan een zware financiële applicatie. Het zijn overheidsorganisaties en bedrijven in verzekeringen, de media et cetera. Veel van die klanten hébben niet eens een ERP-systeem.” Een transportbedrijf als Vos Logistics wil volgens Roche sturen op ‘winst per route’ of ‘winst per vervoerstype’ en doet dat vanuit Coda. Een klant als IKEA gebruikt ook geen ERP-pakket, Unilever weer wél. “We hebben ook klanten die op het hoofdkantoor Coda gebruiken, terwijl de dochterbedrijven op SAP zitten.”
Maar ook al ligt de nadruk bij die bedrijven op ‘financials’, de IT-behoeften houden daarbij niet op. Coda heeft de twee meest voor de hand liggende functionaliteiten nu opgepikt in zijn product-upgrade, waarin 15 miljoen euro is geïnvesteerd.
De inkoopfunctie is een van de uitbreidingen. “Tachtig procent van de procucrement cycles verloopt nu buiten het inkoopsysteem”, zegt Roche. Via een self-serviceconcept laat Coda nu mensen zelf bijvoorbeeld notebooks bestellen. Door het gehele ‘procure-to-pay’-proces te automatiseren en aan Outlook te koppelen, wordt de financiële afdeling ontlast, stelt Roche. “Die moeten sowieso naar een meer adviserende rol.” Ook met de nieuwe workflow-functionaliteiten moeten meer financiële processen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor de kosten van de financiële processen omlaag kunnen en de financiële afdeling zich op zijn kerntaken kan concentreren.
Met de NEON-upgrade is overigens wel degelijk ook de financiële kern van de software (Financials) aangepast. Een betere gebruikersinterface, single sign-on en – via een nieuwe SOA-architectuur – geïntegreerd financieel beheer. Diezelfde webservicesarchitectuur maakt Coda overigens ook beter integreerbaar in systemen van derden.
Roche hoopt bij bestaande klanten het aantal gebruikers van de software uit te breiden, maar aast ook op de klandizie van concurrenten als Infor en Geac, die nog matig geïntegreerde producten in portefeuille hebben.