Overslaan en naar de inhoud gaan

Computers leren elkaar vreemde taal

Het door de onlangs gepromoveerde Van Diggelen ontwikkelde systeem – Anemone genoemd - kan voor bijvoorbeeld de reisbranche van grote betekenis zijn. De functie van menselijke reisagent kan met de nieuwe vinding vervangen worden door de computer. De computer onderhandelt en zoekt zelf samen met andere computers naar geschikte accommodaties en bijbehorende vluchten. Als twee computers die autonoom werken elkaar desondanks begrijpen spreekt men van semantische interoperabiliteit.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Wanneer meerdere autonome softwaresystemen eenmaal met elkaar kunnen samenwerken wordt dat in het proefschrift van Van Diggelen een multi-agent systeem genoemd.
Het systeem laat de computers een dialoog met elkaar aangaan. Om bij het eerdergenoemde voorbeeld te blijven: vlucht en hotel worden op de meest ideale match bij elkaar gezocht. Allereerst worden misverstanden en verschil in communicatie gesignaleerd en vervolgens worden de problemen opgelost. Begrijpt een computer bepaalde woorden niet, geeft de ander een toelichting op deze woorden. Dit kan zowel door het geven van een definitie als door het tonen van voorbeelden. Wanneer de miscommunicatie is opgelost, slaat de computer die iets uitgelegd heeft gekregen, de informatie op, waardoor het vocabulaire steeds rijker wordt.

Vocabulaire
Van belang is dat het vocabulaire dat de computer opbouwt, effectief en tegelijkertijd van minimale omvang is. Communicatieve misvattingen worden alleen aangepakt wanneer deze strikt noodzakelijk zijn. Terminologieën die niet van belang zijn, hoeven niet te worden uitgelegd. Maar de informatie die wel wordt uitgewisseld, moet volledig zijn en juist geïnterpreteerd worden. De communicatieprotocollen die er voor zorgen dat de computers op deze manier communiceren, zijn gebundeld in een gelaagd dialoogprotocol.
Als test heeft Van Diggelen zijn vinding losgelaten op RSS-nieuwsproviders. De nieuwsproviders wisselden nieuwsberichtjes uit met onderwerpen in verschillende talen. Als een onderwerp niet begrepen werd, volgde uitleg. Na het voeren van meerdere dialogen, begrepen de computers elkaar steeds beter. Dit geeft aan dat het vocabulaire van de afzonderlijke computers per gesprek uitgebreider wordt. Momenteel is Van Diggelen in bespreking met de Universiteit van Amsterdam om het praktischer inzetbaar te maken. Elke e-commerce applicatie behoort tot de doelgroep van de promovendus.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in