‘De automatisering in de hulpverlenerswereld is dramatisch’
"Het investeren zelf laat ik aan hen over, ik richt mij puur op operationele zaken. Ik sta de CEO’s van de bedrijven met raad en daad bij.
" Maar Van den Boog en zijn vrouw Anke wilden meer dan carrière maken en geld verdienen; ze wilden het liefst kansarme kinderen helpen. "Kinderen kiezen niet waar ze geboren worden en kunnen minder aan hun omstandigheden doen dan volwassenen", verduidelijkt Van den Boog.
Het echtpaar wilde echter niet alleen maar een zak met geld geven. "Wij willen direct betrokken zijn bij de projecten die we ondersteunden. Zelf kiezen waar ons geld naartoe gaat en met onze eigen ogen kunnen zien wat er vervolgens gebeurt. Organisaties waar wij naar toe stapten zeiden allemaal: ‘Kom maar op met dat geld en bel ons daarna vooral niet’. Keer op keer kwamen we zwaar gefrustreerd thuis."
Strijkstok
Een ander probleem waar Van den Boog en zijn vrouw tegenaan liepen, is dat donaties nooit helemaal aankomen op de bestemming. Organisaties als Artsen zonder Grenzen en Novib maken nou eenmaal kosten. Van den Boog: "Er blijft altijd wel wat aan de strijkstok hangen. Is het niet hier in Nederland, dan is het wel bij een tussenorganisatie in het buitenland."
Al snel werd duidelijk dat familie, vrienden en zakenrelaties de bezwaren tegen de traditionele manier van doneren deelden met de voormalig Oracle-topman. "Het was 1998-1999, de tijd van de internet-boom. Steeds meer mensen wilden iets goeds met hun geld doen en niet alleen een nog grotere boot kopen."
Maar wat zij wilden was er niet. Dus besloten Van den Boog en zijn vrouw Net4kids op te richten. De non-profit organisatie garandeert dat 100 procent van de donatie ook echt bij de projecten aankomt. De overhead betaalt hij uit eigen zak of wordt opgehoest door sponsors. "Daarom streven wij ernaar de overheadkosten onder de 10 procent te houden."
Transparant
Bij het project is een aantal ICT-bedrijven betrokken, die Van den Boog nog kent uit zijn Oracle-tijd of die betrokken zijn geraakt bij het project via andere Net4kids-leden. Zo bouwde Sony Netservices de website van Net4kids gratis, heeft HP printers en scanners geschonken, verzorgt Tripledeal de software voor online betalingen en stelt Salesforce.com kosteloos de internetsoftware waarmee donateurs- en projectgegevens kunnen worden bijgehouden beschikbaar. "Met behulp van CRM-applicaties kunnen wij transparant maken wat er met donaties gebeurt. Donateurs die bijvoorbeeld het straatkinderenproject in Calcutta steunen, krijgen volledig financieel inzicht en regelmatig updates van het project via e-mail, vaak ondersteund met foto- en videomateriaal. Wij kunnen donateurs in dit geval zelfs op kindniveau informeren. Hierdoor komt het zo dichtbij dat mensen ontzettend enthousiast en betrokken raken." Vaak wordt het jaar erop niet alleen dat kind geholpen, maar volgen er meer kinderen, is Van den Boogs ervaring.
Net4kids richt zich zowel op bedrijven als particulieren. In 2003 werd in totaal 70.000 euro gedoneerd, voor dit jaar verwacht Van den Boog dat er tussen de 150.000 en 250.000 euro wordt opgehaald. Voor volgend jaar houdt hij rekening met 250.000 tot 500.000 euro aan donaties. "Niet slecht, voor een low-profile organisatie zonder reclamebudget, he?", vraagt hij met een twinkeling in zijn ogen. Er zijn momenteel 50 tot 60 donateurs, dus de gemiddelde donatie ligt erg hoog. "Dat komt omdat deze manier van geven mensen raakt. Ze raken er zo bij betrokken dat ze uiteindelijk meer geven dan ze in eerste instantie van plan waren. Dat werkte bij Anke en mij ook zo."
Onbeperkt schaalbaar
Van den Boog heeft geen flauw idee waar dit toe gaat leiden. "Het begint een beetje uit de hand te lopen", lacht hij. Volgens hem kunnen er met de huidige technologie grote volumes aan donaties afgehandeld worden. "Het model is onbeperkt schaalbaar." Wel moet hij nodig eens op zoek naar een contentmanagementsysteem.
Hij hoopt dat hij en de inmiddels meer dan 30 anderen die zich bij het initiatief hebben aangesloten een stimulerende rol spelen. "Het is niet de bedoeling te concurreren met andere hulporganisaties, ik zie het als iets complementairs. Het is nu nog dramatisch gesteld met de automatisering in de hulpverleningswereld. Ik hoop dat andere hulporganisaties onze technieken over zullen nemen of dat zij het outsourcen aan Net4Kids. Pas dan zit mijn taak er op."
Net4kids heeft momenteel twaalf projecten voor kinderen van bestaande hulporganisaties als Unicef in de aanbieding, die betrekking hebben op onderwijs, gezondheidszorg, drinkwater en huisvesting in onder meer Zuid-Soedan, Ghana, Nepal en India. Kijk voor meer informatie op www.net4kids.org.
__