Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Denk niet dat je nog jaren kunt meehobbelen op R/3’

SAP beloofde enkele weken geleden op de Amerikaanse versie van zijn Teched-bijeenkomst voor SAP-specialisten de kern van zijn huidge ERP-software de komende vijf jaar onveranderd te laten. Klanten die nu overstappen van R/3 naar MySAP ERP 2005 hebben dus geruime tijd rust, is de boodschap.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Shai Agassi, verantwoordelijk voor producten en technologie, houdt het zijn publiek in Amsterdam nog eens voor: in plaats van een nieuwe release elke 18 maanden komen er elke 6 maanden ‘enhancement packages’ waarin de herschikte code (oud en nieuw) is verwerkt waarmee het ERP-systeem wordt uitgebreid.
De kern van het ERP-systeem (Enterprise Central Component 6.0) zal dus tot halverwege 2010 niet op zodanig wijze veranderen dat gebruikers veel werk zullen hebben aan de upgrades. De eerste ‘enhancement package’ komt in december op de markt.
“U kunt van ons elke vijf jaar een nieuw kernsysteem verwachten”, aldus Agassi. En wie nu overstapt op MySAP ERP 2005 heeft dus tot 2010 rust. Maar wie nog op een R/3-versie van de ERP-software zit loopt veel mis, is de boodschap. “Denk niet dat je nog 3 of 4 jaar kunt meehobbelen met R/3.”
Desgevraagd wil Agassi de noodzaak van een upgrade nog wel enigszins verduidelijken. “Veel van de innovaties waar onze duizenden engineers mee bezig zijn, zitten in de services.” Daarmee bedoelt Agassi de gemodulariseerde stukjes software die in een SOA (bij SAP heet die ESA, Enterprise Services Architecture) flexibeler ingezet kunnen worden. “Die innovaties leveren we eerst voor ERP 2005. Op een zeker moment moet je daarop overstappen, want het is voor ons lastig om die innovaties terug te engineeren op R/3.”
Het werkelijke aantal overstappers is waarschijnlijk niet wat SAP ervan gehoopt had. Volgens Gartner-cijfers is het merendeel van de 30.000 klanten nog actief op R/3.

Netweaver
Voor 2010 komt er overigens wel een nieuwe versie van NetWeaver (codenaam New York), die wellicht Netweaver 2007 gaat heten. De integratielaag die het vehikel is van de SOA-aspiraties van SAP en het fundament voor ERP 2005, krijgt er drie belangrijke onderdelen bij: een centrale ‘message queue service’, een Business Service Repository, en een raamwerk voor de omgang met ‘events’. Analisten hadden de aankondiging van het nieuwe platform een beetje verwacht, maar Agassi wil nog geen datum noemen. De volgende Sapphire-bijeenkomst in april lijkt het aangewezen moment.
Enige hulp mogen de klanten wel van SAP verwachten, al is die niet gratis. Voor minder dan 10.000 dollar kunnen ze de beschikking krijgen over de ‘Discovery Server’, een server met daarop een verzameling Netweaver-componenten en MySAP ERP 2005, waarmee bedrijven hun teen in de SOA-vijver kunnen steken.
Ook met de technologische upgrade naar ERP 2005 wil SAP helpen, voor een bedrag van rond de 59.000 euro. SAP heeft speciale consulting-diensten in het leven geroepen die bedrijven moeten helpen met de overgang naar een service oriented architecture. Eén daarvan is ‘SAP Strategic Data Services for SAP NeWeaver MDM’. Deze gaat klanten helpen bij het implementeren van ‘master data management’, vooral in de vorm van advies over consolidaties van gegevensbronnen en de analyse van datakwaliteit. Shai Agassi noemde MDM aan het begin van zijn betoog ‘het fundament van het SOA-gebouw’.

Superdatabase
Een technologische ontwikkeling van heel andere aard is de BI Accelerator, waarmee SAP tot dusver een beetje onder de radar is gebleven. Het is een server die in geheugenchips data verwerkt die tot dusver vooral via een DBMS op opslagschijven zijn gemanipuleerd. Dat levert een enorme versnelling op. Bij SAP openbaart die versnelling zich in het aantal seconden dat een zoekvraag op SAP’s eigen Business Warehouse (BW) vergt. Een vraag op een miljard records vergt 3 seconden in plaats van 30. “Als je alle data in het geheugen opslaat, kun je er de gekste dingen mee doen”, aldus Agassi. Eén voordeel is dat er geen tussenaggregaties van gegevens uit SAP’s datawarehouse meer nodig zijn.
Dergelijke ‘in-memory databases’ zijn niet geheel nieuw – ook Oracle werkt aan dergelijke technologie. Maar het feit dat SAP een dergelijke technologie zo relatief eenvoudig weet te ‘packagen’, zou Oracle nerveus kunnen maken.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in