Draadloos opladen bijna realiteit
De onderzoekers van het MIT maken gebruik van de resonantie van magnetische velden.
Radioantennes zenden radiogolven alle kanten op, maar de antenne van het MIT houdt de energie bij zich totdat hij een apparaat met een gelijkaardige resonantie (6.4 MHz) in zijn omgeving detecteert. Daarna wordt de energie uitgewisseld, van het ene naar het andere apparaat. Als er geen zender in de buurt is absorbeert het apparaat zijn eigen energie. De energie moet kunnen worden overgebracht over een afstand van drie tot vijf meter.
Het is niet de eerste keer dat gewerkt wordt aan draadloos transport van elektriciteit. Nikola Tesla, de legendarische uitvinder van de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor, had begin vorige eeuw in Colorado Springs een reusachtige transformator die meterslange vonken produceerde via een bol op een hoge mast die uit het dak stak. Daardoor kon hij lampen op honderden meters in de omtrek laten oplichten. In Long Island liet Tesla zelfs een toren bouwen om energie draadloos over lange afstanden te leiden. Maar wegens geldgebrek is hij daar nooit verder mee gekomen.
Het draadloos opladen van kleine apparaten zoals mobiele telefoons is overigens al wel mogelijk. Het Engelse bedrijf Splashpower levert sinds kort een soort onderlegger die elektromagnetische inductie gebruikt om mobiele telefoons draadloos op te laden. De apparaten moeten daarbij wel telkens op de onderlegger worden geplaatst.
» pag. 9: Batterij niet nodig