Groningen absoluut zeker' van draadloos stadsnetwerk
Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen en Gemeente Groningen hebben hun krachten gebundeld in het samenwerkingsverband dat luistert naar de naam ‘Akkoord van Groningen’. Robert Janz, technisch directeur van de RUG vertelt: “Concreet zijn we nu een jaar bezig met draadloos Groningen, maar het eigenlijke begin stamt al uit 2004.” Een aantal studenten wist toen de juiste mensen binnen de RUG enthousiast te krijgen voor hun plan om Groningen draadloos van internet te voorzien. “We zijn naar partners gaan zoeken en die hebben we inmiddels gevonden”, aldus Janz.
Investering
Voor de komende fase zullen alle drie partijen een flinke investering moeten doen. Het benodigde geldbedrag ligt per partij tussen de 50.000 en de 70.000 euro. “Een flink bedrag, maar we zijn er dan ook van overtuigd dat er in ieder geval een vorm van een draadloos stadsnetwerk gaat komen in Groningen. Maar om alle kosten straks het hoofd te kunnen bieden, zijn we wel op zoek en in gesprek met meer partners in Groningen.” Janz schat in dat het totale project zo’n vijf tot zes miljoen euro gaat kosten.
Het Akkoord van Groningen hoopt in de tweede helft van volgend jaar te kunnen beginnen met de eigenlijke realisatie van het project. Deze maand vindt er een workshop plaats met alle partners en partijen die een belang hebben in Draadloos Groningen. Daaropvolgend zal een pilotproject starten. Uiteindelijk zal met behulp van deze resultaten worden beslist welke technologieën worden gebruikt.
“Vast staat al wel dat we in ieder geval met WiFi gaan werken. Het grote voordeel hiervan is dat we dit makkelijk kunnen gebruiken voor allerlei doelen. Daarnaast moeten we kijken welke en hoeveel wireless accespoints we willen plaatsen. Aannemelijk is dat het een hybride model wordt dat deels accesspoints in lichtmasten gebruikt en anderzijds grotere masten met een nog groter bereik.”
De keuze voor WiFi heeft volgens Janz te maken met het voordeel van een brede inzetbaarheid. Anderzijds heeft het als nadeel dat de bandbreedte wellicht snel te beperkt is bij gebruik van zwaardere activiteiten op het netwerk. “Het nieuwe draadloze netwerk wordt sowieso naast bestaande glasvezelnetwerken gebruikt. Het is geenszins een vervanger. De bedoeling is dat het nieuwe draadloze net 100 procent dekking in de stad Groningen geeft.
Festival
Onze doelgroep, dus de uiteindelijke gebruikers zijn geen individuele inwoners maar partijen zoals bijvoorbeeld een bank, horecaketens, detailhandel maar ook jaarlijks terugkerende evenementen zoals het Noorderzon Festival. Met hen zijn we in gesprek, omdat de organisatie wel toekomst ziet in een draadloos stadsnetwerk. Zowel voor de deelnemers aan het festival als de artiesten. Enkelen van hen hebben aangegeven internet tijdens hun optredens te willen en kunnen gebruiken.”
Ook de vuilcontainers in de grond kunnen aangesloten worden aan het draadloos netwerk. “Momenteel zijn de containers gekoppeld aan GSM-toestellen en dat is een vrij kostbare aangelegenheid. Via sms-berichten krijgen vuilcentrales melding dat containers vol zitten en geleegd moeten worden en dat kan goedkoper via internet. De inzetbaarheid van een draadloos stadsnetwerk is dus enorm breed.”
Beveiliging
Beveiliging is voor de deelnemers aan het project natuurlijk belangrijk. Janz zegt hierover: “Als je gebruik maakt van de juiste software voor encryptie hoef je niet bang te zijn voor beveiligingsproblemen. Bij de RUG wordt het signaal standaard versleuteld. Daarnaast kan je, bijvoorbeeld als bank, voordat je een specifieke dienst gebruikt, aanvullende beveiligingsmaatregelen treffen. Het is hetzelfde principe als wij op ons vast netwerk hanteren: het netwerk dient voor de gebruikers vrij en open te zijn, pas bij de poort van diensten voer je beveiligingsmaatregelen uit die in relatie staan met de dienst.”