Overslaan en naar de inhoud gaan

Het netsnoer heeft niet het eeuwige leven

Van sommige technische ontwikkelingen zou je willen dat ze wat sneller gaan. Computergeheugens die bij iedere op- of herstart de systeemsoftware moeten laden, lijken hopeloos verouderd, maar een volwaardige opvolger is kennelijk niet voorhanden. En hoe lang moeten we nog struikelen over snoeren waarmee we telefoons en mobieltjes opladen?
Draadloze stroom is in de negentiende eeuw al eens gedemonstreerd door de excentrieke uitvinder Nikola Tesla.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Die liet via elektromagnetische inductie lampen oplichten. Daarbij laat je stroom door een spoel lopen en wordt de energie door een stroomafnemer op afstand ‘overgenomen’. Dat principe wordt tegenwoordig toegepast in kunstharten en elektrische tandenborstels. Ook voor mobiele telefoons en laptops beginnen nu voorzichtig oplossingen te komen. Ze werden onlangs op de Computer Electronics Show in Las Vegas gedemonstreerd door eCoupled en Powercast.
eCoupled maakt gebruik van een soort houder of mat die apparaten via inductie oplaadt. De gebruiker is daarmee verlost van snoeren, maar kan niet vrij rondlopen met zijn apparaat. Powercast gaat een stapje verder: daarbij wordt een zender gebruikt die je in het stopcontact steekt en een ontvanger die de radiogolven weer omzet in gelijkstroom. De ontvangers zijn niet duur, rond de vijf dollar, maar moeten wel in het apparaat worden ingebouwd. Daarnaast heeft de zender een bereik van slechts een meter.
Philips en Powercast kondigden vorig jaar al eens een draadloos gevoede led-lamp aan, en dit jaar moeten een draadloos gevoed toetsenbord en dito muis verschijnen. Voor zwaardere toepassingen (laptops, mobiele telefoons) valt echter ook Powercast terug op houders en matten. De stroomzender kan namelijk alleen zwakstroom verzenden van vier tot zes volt (vier standaardbatterijtjes). Bij de overdracht van zwaardere stroom gaat te veel energie verloren, met een erg hoge energierekening als gevolg.
Het rendement van draadloze stroom gaat echter wel steeds verder omhoog. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben vorig jaar al eens een lamp van zestig watt draadloos laten branden. De stroombron stond twee meter verderop. Bedrijven als Motorola en Apple hebben nog niet zo lang geleden patenten op dit gebied aangevraagd, maar het is onduidelijk wat ze er precies mee willen doen. Toch is het niet ondenkbaar dat over enkele jaren laptops daadwerkelijk zonder netsnoer geleverd worden en een stroomzender die je in elk stopcontact kunt steken voor de energie zal zorgen. Per slot van rekening heeft de kabel voor dataoverdracht zijn beste tijd ook gehad.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in