Impuls voor nano- en embedded-technologie
“Nederland importeert 98 procent van zijn kennis en goederen, de eigen 2 procent is iets om trots op te zijn en te koesteren. Op bepaalde terreinen hebben we een toppositie en die moeten we beslist versterken”, zegt Arthur van der Poel, voorzitter van Point-One.
In concreto betekent dit dat de high-techsector sterk moet groeien. Point-One wil in een paar jaar tijd 20.000 nieuwe banen creëren, waarvan 8000 kenniswerkers. De omzet van de hele high-techsector, die nu 20 miljard euro bedraagt, moet stijgen tot 26 miljard in 2010. Van der Poel: “We gaan kijken waar Nederland goed in is, en in die gebieden stoppen we geld en aandacht. Het steunen van winnaars is veel effectiever dan het proberen te redden van verliezers. Dan kun je de positie van Nederland en Europa zeker stellen ten opzichte van de machtsblokken Japan/China en de VS.”De activiteiten van Point-One borduren voort op de projecten Eniac (nanotechnologie) en Artemis (embedded software), die in Europees verband zijn aangezwengeld. In deze projecten loopt een geldstroom van 10 miljard euro, waarvan 1 miljard afkomstig is van de overheid.
Om nieuwe projecten te starten wordt gepoogd een hoop bureaucratie overboord te zetten.“Ik denk dat dat gaat lukken”, zegt Hein van der Wildt, directeur van het jonge bedrijf Fenix-DA uit Eindhoven. “Wij hebben een aanvraag ingediend voor een embedded-softwareproject en die is in een onkarakteristiek korte tijd van een week of acht behandeld. En, wat natuurlijk ook belangrijk is, hij is goedgekeurd. De overheid laat nu eindelijk zien dat ze door hebben hoe zaken geregeld kunnen worden”, aldus Van der Wildt. De Academic Council speelt bij dit alles niet alleen de rol van adviseur; de leden zullen ook actief meedoen.