IT scoort bovengemiddeld in doorbreken taboes
Een van de opvallendste zaken is dat veel IT’ers toegaven weleens in slaap te vallen tijdens het werk. Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geeft maar liefst 49 procent van de ondervraagde mannen toe weleens een tukkie te doen. De vrouwen zijn alerter: maar 35 procent sluit weleens de ogen tijdens kantooruren.
Naast vermoeidheid hangt de liefde ook op veel IT-bureaus in de lucht. Velen gaven toe weleens te zoenen met collega’s. Ook hier zijn er sekseverschillen. Zo’n 44 procent van de mannen geeft toe een medewerker te hebben gezoend. Daartegenover geeft 34 procent van de vrouwen toe weleens aangepapt te hebben met een collega. Er wordt ook flink ‘gefeest’ op de werkvloer. Een kwart van alle medewerkers geeft toe weleens alcohol te drinken tijdens werkdagen.
Wat is er aan de hand? Volgens Harris Interactive doorbreken werknemers steeds meer taboes doordat werk en privésfeer steeds vaker door elkaar gaan lopen. Er wordt steeds meer tijd op het werk doorgebracht en in meer bedrijven wordt de kantoorsfeer meer casual dan formeel. Hierdoor hebben werknemers soms minder door dat ze op het werk zijn in plaats van in hun vrije tijd.
Volgens het onderzoeksbureau moeten mensen weer duidelijk een beeld krijgen van de bedrijfscode en zichzelf in gaan houden. Op die manier kunnen ze voorkomen dat iets wat onschuldig lijkt vervelende gevolgen voor hun carrière kan hebben.
Naast het sneuvelen van de sociale taboes wordt ook steeds meer ‘crimineel’ gedrag vertoond. Zo geeft toch maar liefst 23 procent van de IT’ers ook toe weleens te stelen van kantoor. Bedrijfsinformatie is ook niet veilig, zo’n 20 procent van de geënquêteerden vertelt geheimen door aan derden buiten kantooruren. Dat is een aardige groep, maar volgens Harris valt het nog wel mee in vergelijking met de hoeveelheid data waar IT’ers bij kunnen komen.
Wat oprechtheid betreft, laat een groep het ook afweten. Zeker 12 procent verspreidt weleens valse informatie over collega’s. Slechts één procent van de ondervraagden pleegt weleens plagiaat. Sommigen (3 procent) schamen zich of doen zich beter voor om betere kansen te krijgen en liegen over hun academische opleiding. Volgens Harris Interactive wordt dit wel steeds moeilijker omdat bedrijven tegenwoordig met internet eenvoudig kunnen uitzoeken of de werknemer al dan niet ergens geslaagd is. (Wilberd Gijzel)