Overslaan en naar de inhoud gaan

Java-programmeren als vakantiewerk

Het is interessant voor bedrijven om gebruik te maken van IT-vakantiewerkers. Op deze manier kunnen ze aan gewilde IT-ers komen. Studenten staan er ook voor in de rij. Op sommige hogescholen wordt zelfs al intern de mogelijkheid gegeven tijdelijk en/of vakantiewerk in de ICT te vinden. Bij de Hanzehogeschool in Groningen is op locatie een uitzendbureau gevestigd. Dit Hanzeselect is in samenwerking met Randstad Groningen opgezet. Voor studenten met ICT-kennis is een speciale ICT-afdeling opgezet.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Rudolph Wierda, intercedent van de ICT afdeling: “We leveren op dit moment geen specifieke vakantiebanen maar veel tijdelijk werk valt ook in de vakantieperiode. Wat we al wel zien is dat er in de zomerperiode bedrijven stagemogelijkheden aanbieden. Het valt op dat veel studenten goed bevallen zijn en die blijven dan hangen.”

Aantrekkelijk
Ook los van de hogescholen trekken uitzendbureaus IT-studenten aan. Bryan Magra, student HBO communicatie en multimediadesign in Den Haag, heeft vakantiewerk bij een net gestarte grafische vormgever gevonden via Randstad ICT: “Via een congres, Yourfutureworld, ben ik in contact gekomen met Randstad ICT in Den Haag en nu nog geen maand later is er al een werkgever geïnteresseerd. Studenten zijn gewoon aantrekkelijk voor bedrijven, zegt Erik Bruinsma, productmanager Business Concept bij Randstad: “Voor bedrijven zijn studenten handig en niet alleen omdat ze goedkoper zijn. Studenten kunnen namelijk flexibeler worden ingezet. De meeste hebben nog een OV-jaarkaart en hebben geen probleem met reizen. Vooral voor migratiewerk is dit handig. Kantoren die verhuizen naar andere steden, of overstappen op nieuwe systemen willen snel de apparatuur aan de praat hebben.”
Behalve de flexibiliteit draagt ook de kwaliteit bij aan de tevredenheid. Bedrijven zijn vaak lovend over de tijdelijke krachten, constateert Rogier Thewessen van Studentenwerk: “We hebben een speciale Studentenpool en vaak worden dezelfde mensen gevraagd omdat ze goed werk leveren.”

Hoog niveau
Het aanbod aan werkzoekende studenten in de vakantieperiode bestaat grotendeels uit pas afgestudeerde en vergevorderde studenten. Bryan Magra is daarvan een voorbeeld: “Ik heb eerst een mbo-opleiding gevolgd en ben toen overgestapt naar een hbo-opleiding. Ik wilde namelijk verder leren en de eisen worden ook steeds hoger. Ik begin na de zomer aan mijn laatste jaar en wil werkervaring opdoen. Er zijn namelijk pas stages vanaf je derde jaar.”

Bijspijkercursus
De studenten hebben dus genoeg niveau om een aanwinst te worden voor het bedrijf. Bruinsma: “Bij technische helpdesks worden vaak ‘on the job’ nog bijspijkercursussen gegeven. Hiervoor zijn meerdere niveau studenten geschikt. Maar dan nog is het vaak verbazend om te zien hoe iemand van de vakantiebaan terugkomt, vaak een wereld van verschil. Bij zwaardere programmeerfuncties zie je dat het lastiger is om een vakantiekracht in zo’n korte tijd goed in te werken. Behalve als ze al niveau hebben, zoals net afgestudeerden of laatstejaars. En daarvan zijn er tegenwoordig veel.”
Zeker bij de studenten die bedrijven tijdens de vakantieperiode inzetten voor programmeerwerk, zitten vaak goed gekwalificeerde mensen die ook na de vakantie een aanwinst voor het bedrijf kunnen zijn. Voor dit soort werk zijn goede mensen momenteel het hele jaar door moeilijk te vinden. Thewessen: “Bedrijven hebben het de laatste tijd moeilijk goede IT-ers te vinden en studenten willen het liefst een vakantiebaan of bijbaan op het eigen vakgebied om werkervaring op te doen. Op deze manier krijg je een ‘win-win’-situatie. Bedrijven kunnen zo gekwalificeerde mensen in huis halen en studenten willen werkervaring opdoen en krijgen kans op banen.” Magra ziet in ieder geval voordelen in zijn vakantiebaantje die uitgaan boven het salaris dat hij verdient: “Het is de bedoeling dat ik in de zomer fulltime een aantal concepten op gang krijg zodat er na de zomer freelancers kunnen werken. Op deze manier kan ik ook ‘cv-builden’ en netwerken. Als het goed gaat ben ik straks misschien wel één van die freelancers.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in