Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinddossier geen remedie tegen probleemgevallen

Advocaat Petra Heemskerk wierp vorige week tijdens de behandeling van drie kort gedingen tegen de stichting EKD.NL de vraag op of het kinddossier wel zo’n geschikt instrument is om te voorkomen dat kinderen uit het zicht verdwijnen van langs elkaar heen werkende instellingen en pas als het te laat is weer worden teruggevonden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Niet omdat haar cliënt, Centric, niet zou willen zorgen voor ‘inrichting, beheer, onderhoud en technische exploitatie van het EKD’, zoals de aanbestede opdracht luidde, maar om het maatschappelijk belang en de politieke druk te relativeren, die de stichting aanvoert om tot snelle afronding van de rechtszaken te komen. Eisende partijen, naast Centric Getronics en Ness, had de stichting zelfs ervan willen doen afzien gebruik te maken van hun recht hoger beroep in te stellen als ze zich niet in het vonnis, aangekondigd voor 21 september, kunnen vinden. Niemand was daartoe natuurlijk bereid. Het aantal rechtszaken (eerst Ordina tegen EKD.NL, toen Ness, vorige week Centric, Getronics en Ness, en in voorbereiding is nog Ness in hoger beroep) zal nog toenemen.

Kansrijk
De openbaarheid van de Nederlandse rechtspraak heeft de concurrentie van de vier inschrijvers, vorige week gesignaleerd op de publieke tribune, al geleerd dat Getronics het kinddossier wilde bouwen en beheren voor 4,9 miljoen euro, Ordina voor 5,5 en Ness voor 8,6 miljoen. Heraanbesteden, door EKD.NL gezien als mogelijkheid om van verdere rechtszaken verschoond te blijven, zal met alles wat via dagvaardingen, openbare zittingen en vonnissen naar buiten is gekomen en nog komt, geen sinecure zijn. Sowieso schrijven aanbestedingsregels voor dat het niet dezelfde opdracht mag zijn en volgens EKD.NL zal hij zelfs ‘wezenlijk anders’ zijn, wat Ordina (tot aan het vonnis formeel het kansrijkst om hem gegund te krijgen) weer zeer zou betreuren.
Anderen bepleiten een geheel andere aanpak van het kinddossier. Genoemde advocaat Heemskerk, die de vermeende druk dus maar betrekkelijk vond, wees erop dat de 96 instellingen die het EKD gaan gebruiken, allemaal actief zijn in jeugdgezondheidszorg en thuiszorg. Die hebben de ‘reguliere’ jeugd als klant, waardoor het EKD zijn doel om ontsporingen te voorkomen niet zal waarmaken. Zij is in die visie niet de enige. In juli schreven de ‘jeugdwethouders’ van de vier grote steden aan minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin), dat ze zich “ernstig zorgen maken over de voorgestelde vorm en breedte van het EKD.” Het EKD is nu, stellen de wethouders, “vooral een medisch dossier”, dat dus geen volledig beeld biedt. Die beperking “bemoeilijkt de signalering van risico’s bij kinderen en coördinatie van de zorg aanzienlijk”en leidt tot “onacceptabele toestanden.” Ze menen dat het EKD minstens ook gegevens moet bevatten “vanuit het schoolmaatschappelijk werk, de (bureaus) jeugdzorg en de geestelijke jeugdgezondheidszorg.” De grote vier hebben al geïnvesteerd in een breed kinddossier. Meedoen met de nu beoogde versie leidt “tot onacceptabele desinvesteringen” en betekent “een stap terug.” Pikant is dat Rotterdam en Amsterdam hun EKD-investering deden in een met Ordina ontwikkeld systeem (Kidos) en dat de ICT-chef van de hoofdstedelijke GGD zich in maart publicitair roerde met de waarschuwing dat Amsterdam het landelijke EKD niet zou gebruiken als het niet zo goed zou zijn als Kidos. Omdat hij in een beoordelingscommissie zat voor de EKD-aanbesteding, signaleerde Centric belangenverstrengeling en onzuiverheid in de gunningsprocedure.

Verouderde technologie
Vorige week viel Elise Buiting, voorzitter van de vereniging van artsen in de jeugdgezondheidszorg, het EKD ook af en sprak zich uit voor een andere ontwikkeling, de ‘Verwijsindex’. Organisaties melden hun cliënten aan bij dat systeem, dat een signaal geeft als een tweede instelling met hetzelfde kind aan de gang wil.
ICT-deskundigen laken de verouderde technologie waarvan het EKD gebruikmaakt. Het krijgt een centrale database en wordt niet, zoals het Digitaal Klantdossier in de sector werk en inkomen, een virtueel dossier, dat pas (uit actuele gegevens van betrokken instellingen) wordt samengesteld op het moment dat het wordt opgeroepen.Het College Bescherming Persoonsgegevens wijst de centrale databank ook af. Iedereen tot 19 jaar krijgt een file en die wordt vervolgens vijftien jaar bewaard. “De noodzaak van het centraal opslaan van medische gegevens van – op termijn – de gehele bevolking gedurende enige tientallen jaren is naar het oordeel van het CBP niet afdoende onderbouwd,” schreef het college in juni in een negatief advies over het wetsvoorstel Publieke Gezondheid, dat het EKD formeel moet regelen.

Herbezinning
Dit alles lijkt voldoende aanleiding voor een herbezinning op de inrichting van het EKD. Maar de stichting EKD.NL gaat onverdroten voort op de ingeslagen weg. Ze heeft recent zelfs een prototype annex demo gelanceerd. “Dat stond niet in het projectplan”, zegt woordvoerder Paul Dral, “maar omdat de leveranciersselectie zoveel tijd neemt, vroeg het veld hoe het eruit komt te zien. Hoe het scherm oogt en of er veel of weinig geklikt moet worden. Met een consultatiegroep zijn we tot een detailuitwerking van het bestek gekomen. Die groep wordt opgeschaald. Dan hebben we straks een duidelijke en breed gedragen briefing aan de leverancier.”
AG • 14-09-’07

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in