Meer weerstand tegen aanbesteding midoffice
“U dient dus mogelijk rekening te houden met uitstel danwel afstel van de aanbesteding, afhankelijk van de verdere gang van zaken,” schreven GovUnited en EGEM in een vierde nota van inlichtingen, waarin 146 vragen van leveranciers worden beantwoord.
Het ongenoegen in de markt betreft in belangrijke mate de onzekerheid over wat inschrijvers na gunning precies kunnen leveren en aan hoeveel gemeenten. Mede om die reden haakte Getronics PinkRoccade al af. Dinsdag maakten drie andere bedrijven bekend niet te zullen meedoen met de aanbesteding (ANDEZ-3 ofwel GU-1). Het gaat om Circle Software, eMaxx en Seneca Web Development, die als samenwerkingsverband ‘SECventure’ tot nu toe optrokken met Bull als implementator en system integrator. De drie zien ‘kansen’, maar ook ‘veel zaken die nog moeten uitkristalliseren, zowel technisch, organisatorisch als juridisch’.
In een toelichting zegt Circle-directeur Wil Lennartz dat weliswaar één oplossing wordt gevraagd, maar dat die zich bij elke gemeente anders manifesteert omdat ze ‘gemeentespecifiek ingevuld’ moet worden. “Wij zeggen: Implementeer het bij vijf gemeenten, kijk hoe het loopt, stel je eisen bij en doe een nieuwe aanbesteding.” GovUnited had aangekondigd een nieuwe aanbesteding te houden als de oplossing bij drie gemeenten is ingevoerd, maar dan gaat het om het verder implementeren van de initieel geselecteerde oplossing. Ook juridisch zitten aan de procedure haken en ogen, vindt Lennartz. Gemeenten konden aangeven voor welke onderdelen ze ‘interesse’ hebben dan wel een ‘voornemen’ tot afname. “Er is nog veel discussie over hoe bindend de aanbesteding is en in hoeverre gemeenten de vrijheid hebben uiteindelijk ook nee te zeggen.”
De drie bedrijven hebben, met Bull, in de eerste ANDEZ-aanbesteding goed gescoord en haalden met Alphen aan den Rijn, Delft en Ede drie van de vijf gemeenten binnen. Ook in ANDEZ-2 trekken ze samen op. De drie laten Bull de vrijheid met andere bedrijven in zee te gaan, maar dat dit gebeurt is niet waarschijnlijk, blijkt uit een reactie van woordvoerder Floris van Gorkom. “Wij onderschrijven ze geheel,” zegt hij over de bezwaren van zijn partners. “De verhouding tussen leveranciersinspanning en gemeentelijke afnameverplichting is niet in orde. Het is de vraag of je de investering terug kunt verdienen. We weten dat samenwerking tussen gemeenten technisch en organisatorisch een heikel issue is. Zelfs als ze honderd procent van goede wil zijn, kom je nog allerlei praktische hobbels tegen. Er zijn nog te veel open eindjes.”