Overslaan en naar de inhoud gaan

Om de duvel niet oud: Karel Gerritsen

Van oorsprong is Karel Gerritsen geen IT’er, net als veel IT’ers van zijn leeftijd. “Ik ben scheepwerktuigkundige, en begon mijn loopbaan aan boord van een olietanker”, zegt hij. “De toekomst in die sector was toen slecht. Shell, waarvoor ik werkte, had 100 schepen in de vaart maar ging terug naar 20. Ik voelde er niets voor om op een raffinaderij te gaan werken, ik had Hogere Zeevaart.” Met die bagage kon hij aan de slag bij Centraal Beheer in Apeldoorn, als programmeur.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Zijn volgende baan was systeemanalist bij Mobil Oil in Rotterdam waarna hij bij Bestfoods aanmonsterde als database administrator. Tijdens zijn carrière deed hij AMBI, later bedrijfskunde. Een flinke klim op de carrièreladder volgde. “Ik kreeg bij Bestfoods al snel interessante projecten: de infrastructuur opnieuw ingericht, een verhuizing van het rekencentrum, ERP-implementatie. Net op het moment dat ik een overstap naar de productie overwoog kwam van het hoofdkantoor in Brussel een verzoek: wilde ik niet naar Spanje? Ik heb thuis overlegd, we hebben er een nachtje over geslapen en toen ‘ja’ gezegd. Vervolgens was het Spaans leren bij de nonnen in Vught, en met de familie settelen in Barcelona. We hebben er vier jaar gewoond; ik was verantwoordelijk voor de IT van Bestfoods in Spanje en Portugal. Het was een goede tijd. Lissabon en Barcelona zijn echt hele leuke steden, zelfs voor werk!” Na die 4 jaar kreeg Gerritsen een baan op het hoofdkantoor van Bestfoods, waar hij zich bezighield met investeringsvraagtsukken, de Y2K-problemen en de invoering van de euro. “Daarna begon Bestfoods aan het invoeren van een Europees ERP-traject. Door een aantal best-practices Europabreed in te voeren kon veel geld bespaard worden. Bestfoods was behoorlijk vooruitstrevend in haar IT.”
Gerritsen groeide ondertussen zelf meer naar de managementkant. “Ik kan de techniek nog steeds goed bevatten, ik zou zo weer kunnen programmeren en ik schroef nog graag een pc’tje uit elkaar”, zegt hij. “Maar qua werk heeft de harde techniek niet meer mijn grootste interesse.” Dat techniek nog wel degelijk een liefhebberij is blijkt wel uit de Triumph TR250 waar hij in rijdt: gevonden in de States, minutieus gestript en weer opgebouwd.
Na de overname van Bestfoods door Unilever werkte Gerritsen een tijd in Engeland. Hij ging er niet wonen, en het heen en weer-reizen was een flinke aanslag op zijn sociale leven. “Zo leuk is het niet als de stewardessen je bij naam kennen”, lacht hij. “Tussen 1993 en 2003 heb ik zo ontzettend veel gereisd. Aanvankelijk had dat zijn charme, maar aan het einde niet meer. Als je wat ouder wordt ga je dat extra hard merken.” Toen zijn vrouw gezondheidsproblemen kreeg was dat uiteindelijk de aanleiding het roer om te gooien. Hij accepteerde een baan bij de chemisch distribiteur Univar, als Europees IT-directeur. Het liep echter anders dan gepland met de Europese ambities van het bedrijf, en daardoor ook met zijn baan. “Uiteindelijk hebben we afscheid genomen van elkaar. Ik heb een jaar thuis gezeten. Dat was opzichzelf niet schokkend, maar wat me wel schokte waren de problemen die je ondervindt om aan een baan te komen, met deze leeftijd en staat van dienst. En terwijl ik steeds duidelijk maakte dat het voor mij – tegen de achtergrond van mijn privé-situatie - best wat rustiger mocht, bij een kleiner bedrijf, tegen minder salaris, wilde dat er niet in. Ik heb nooit een duidelijke loopbaan uitgestippeld, ik bekeek het stap voor stap. En als ik een beetje lekker kan leven, op vakantie kan, en mijn oldtimer kan rijden ben ik tevreden. Maar met een carrièrepatroon dat niet alleen maar omhoog loopt gaan we in Nederland niet goed om. De overheid kan daar wel positieve ideeën over hebben - net als over langer doorwerken - , maar het bedrijfsleven denkt daar blijkbaar nog anders over. Er wordt ondertussen geklaagd dat er weinig goede managers zijn: okee, dacht ik, hier zit er één, neem me dan aan!” De oplossing lag uiteindelijk dichtbij huis. PST Business Solutions, in Gerritsens woonplaats Tiel, zocht juist wél iemand met senioriteit in de zin van: veel ervaring bij grote ondernemingen. PST timmert aan de weg met onder meer oplossingen op het gebied van Business Intelligence, Business Continuity en ERP. Gerritsen kan een brug slaan naar de grotere klanten. Hij werkt er als senior projectmanager, in- en extern. “De ervaring die ik heb helpt. Als je wat ouder bent kun je met verschillende echelons praten, en ik ken de corporate cultuur. Wat ik heb ervaren in al die jaren automatisering is dat IT altijd leuker, mooier en ingewikkelder kan. Maar uiteindelijk moet je iedere geïnvesteerde euro terugverdienen, de business ondersteunen, winst helpen maken.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in