Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderdompeling is redding voor supercomputers

De nieuwe hardware draagt de toepasselijke naam Aquarius, en alle onderdelen die de kans lopen erg heet te worden tijdens het lopen van het systeem hebben een aansluiting op de koeling. Het lijkt er op alsof de hardware is ondergedompeld in water, dat zorgt voor het afvoeren van de overtollige hitte.

Het koelwater hoeft ook niet ijskoud te zijn, zoals vroeger wel het geval was. Ook met warm water kunnen de servers goed gekoeld worden. De koeltechniek is overigens ontwikkeld door het bedrijf Clustered Systems en Aquila heeft de gebruiksrechten verworven.

Door het continu koelen van de onderdelen zijn er nauwelijks temperatuurfluctuaties, een van de oorzaken voor storingen in grote computersystemen. Daarnaast hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van koelventilatoren, wat ook weer energie scheelt. Door dit alles heeft de Aquarius-techniek een PUE (Power Usage Efficiency) die lager ligt dan 1,05. In de praktijk wordt een waarde gehaald die vlakbij de 1,03 ligt. Dat wil zeggen dat voor iedere 1000 watt die nodig is voor de servers maar iets meer dan 30 watt nodig is voor extra zaken als koeling.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in