Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers zien beperkte rol voor ODF

Het debat over de ODF/OOXML-controverse is deze week weer opgelaaid, onder andere door het verschijnen van een rapport van de Burton Group, getiteld ‘What’s up .DOC? ODF, OOXML, and the Revolutionary Implications of XML in Productivity Applications’.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Burton-onderzoekers Peter O’Kelly en Guy Creese hebben beide bestandsformaten aan een nadere blik onderworpen en concluderen dat het debat over beide XML-formaten “een belangrijke fase in de evolutie van kantoorapplicaties” is, maar dat het wel duidelijk is dat Microsofts OOXML voor de meeste bedrijven de voor de hand liggende keuze is. Dat vinden ze met name omdat de meest bedrijven zich met de Office-producten van Microsoft een wijze van werken hebben aangewend die met ODF niet te continueren is.
Over ODF zeggen ze onder andere: “ODF voldoet niet aan complexe realistische bedrijfsbehoeften en wordt indirect gecontroleerd door Sun Microsystems, ondanks het feit dat het ook een ISO-standaard is.” ODF is iets voor organisaties met relatief beperkte eisen op het gebied van documentmodellen en die de workflow in de Microsoft Office-applicaties niet echt nodig hebben, stellen ze. OOXML, dat specifiek afgestemd is op XML-opslag in Office 2007, evenals op alle binaire formaten van eerdere Office-versies, is complexer, maar ook geschikter om in de ‘gangbare gebruikspatronen’ toe te passen.
De Burton-auteurs, die sterk benadrukken dat het onderzoek niet in opdracht van Microsoft is gedaan, halen zich mogelijke kritiek op de hals door hun ‘usual scenario’s’ niet nader te duiden en hun constatering dat “ODF slechts een beperkt deel afdekt van wat de meeste organisaties tegenwoordig met productiviteitsapplicaties doen”. Ook loopt Burton vooruit op extensies op OOXML waarmee het formaat in toekomstige behoeften (zoals databasetoegang) zou kunnen voorzien – iets wat met elk XML-formaat mogelijk is en dus ook met ODF.
De ISO-certificering van OOXML is nog niet rond. Deze week heeft ECMA, de standaardenorganisatie waar Microsoft OOXML heeft ondergebracht, een verzameling aanpassingen voorgesteld aan de ISO-commissie die OOXML beoordeelt. Die moeten de 3522 bedenkingen wegnemen die in september door diverse landelijke organisaties zijn geuit. Eind februari volgt tijdens een vijf dagen durende besloten zitting, waaraan veertig landen deelnemen, de definitieve stemming van de ISO.
De gerichtheid van OOXML op Office kan ook tegen Microsoft werken. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft twee nieuwe onderzoeken naar Microsoft geopend, waarvan ook OOXML deel uitmaakt. Er zal specifiek gekeken worden naar de mate waarin Office ‘afdoende interoperabel’ is met concurrerende producten, wat inhoudt dat wordt onderzocht of OOXML wel echt open is. De onderzoeken zijn een reactie op klachten van Opera Software en ECIS, een lobbyverbond van onder andere Adobe, IBM, Oracle en Sun Microsystems.
Ook van een andere zijde wordt er aan Microsofts jas getrokken. Stichting NLnet vindt dat Microsoft de Office-bestandsformaten .doc, .xls en .ppt aan het publieke domein zou moeten schenken. Dat zou de toegang tot oude Office-documenten vergemakkelijken en de vertaling naar de nieuwe open standaard ODF eenvoudiger maken. NLnet zegt daartoe een verzoek te hebben neergelegd bij Microsoft. Volgens NLnet is het van belang de blauwdrukken van de verschillende versies van de bestandsformaten van Word, Excel en PowerPoint vrij te geven, omdat het anders erg moeilijk wordt de betreffende bestanden te laten fungeren in omgevingen waarin ODF als standaard geldt. “Je kunt van niemand verwachten een her­archiveringsstandaard te maken zonder toegang tot het origineel”, zegt strategiemanager Michiel Leenaars van NLnet.
/f.blankena@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in