Oudje onder de ontwikkeltoolsdoet zijn werk nog wel even
“Gartner heeft zijn ‘magic quadrants’ voor dit soort technologie niet meer, maar nu Sun Forte uit de roulatie heeft genomen moeten we wel bovenaan staan”, grapt consultant Paul Willems van CA, dat sinds enkele jaren de eigenaar is van AllFusion:Gen.
Dat die software niet zo bekend is, komt deels door zijn geschiedenis. Computer Associates nam het in 2000 over met de boedel van Sterling Software, die het gereedschap COOL:Gen had genoemd na het van Texas Instruments (TI Software) te hebben overgenomen, die het Composer noemde. TI had het als Information Engineering Framework (IEF) betrokken van ontwikkelgoeroe James Martin en er als eerste een echt gereedschap van gemaakt: een tool voor ‘computer assisted software engineering’.
Oorspronkelijk was IEF/Composer gericht op de CICS/Cobol/DB2-markt; nú wordt het door CA gepositioneerd als een rechttoe-rechtaan hulpmiddel voor het schrijven en bewerken van specificaties waarmee ‘met een druk op de knop’ transactiegerichte applicaties kunnen worden gegenereerd voor elk platform naar keuze. “We zijn nu ook volledig Linux-compliant”, pocht CA Nederland-directeur Frank Fidder.
Zelfspot
De teneur op de gebruikersbijeenkomst was er toch een van lichte zelfspot. Want ook al doet het gereedschap wat het moet doen; op de langere termijn zal toch de behoefte aan dit soort hulpmiddelen langzaam verdwijnen en dat leken de aanwezigen zich ook wel te realiseren.
Als het aan CA ligt is er inmiddels wel weer toekomst voor AllFusion:Gen? De CA-top, die zich jarenlang in een stilzwijgen hulde over de diverse overgenomen ontwikkelhulpmiddelen in zijn portefeuille, liet zich bij monde van CEO John Swainson onlangs weer eens uit over AllFusion:Gen, door te stellen voor de komende 15 jaar volop plannen te hebben met het gereedschap.
Het is ook redelijk met zijn tijd meegegaan; ondersteuning voor Java, .Net en Linux zijn toegevoegd, er is aansluiting bij het Eclipse-raamwerk en het eigenlijk niet zo op gebruikersinterfaces gerichte tool kan zelfs html-schermen genereren. Met de nieuwe Web Services Connector is ook de SOA binnen bereik.
Directeur Eric ten Harkel van COOLProfs, dat zich specialiseert in AllFusion:Gen-consultancy, ziet het product overigens niet meer zo veel verkocht worden. “De markt voor ontwikkeltools is voorbij, zoals ik het zie. Het wordt nog wel verkocht aan bedrijven die snel een werkend systeem moeten opleveren, maar niet meer om breed te moderniseren, zoals veel grote bedrijven in de jaren negentig deden.” Volgens hem speelt het feit dat AllFusion:Gen gewoon ‘niet hip’ is, een grote rol. En al gaan de moderne ontwikkelingen niet aan het AllFusion-platform voorbij, het duurt minstens een jaar voordat nieuwe technologische ontwikkelingen erin verwerkt zijn, en dat is te traag.
“Gebruikers willen dat CA sneller nieuwe functionaliteit op de markt brengt”, zegt Ten Harkel. “En dat CA meer lawaai maakt over het product. Op zich vinden ze het geweldig dat ze een product hebben wat precies doet wat je vraagt.”
Beheerders
Een klein onderzoekje van CABINet zelf wijst uit dat de gebruikers over het algemeen positief zijn over het gereedschap. ‘Stabiel’, ‘krachtig’ en ‘doet wat het moet doen’ waren enkele vrije meningen, maar ook ‘wel duur’ en ‘moeilijk te leren’.
De meeste gebruikers zitten bij vrij grote bedrijven en zetten daar het gereedschap nog steeds in voor met name het beheren en aanpassen van bestaande applicaties.
Die applicaties draaien vooral op mainframe- en Windows-omgevingen en in veel mindere mate ook op Unix – 90 procent heeft met meer dan één doelomgeving te maken. De typische AllFusion:Gen-gebruiker heeft een ervaring van 6,6 jaar (ontwikkelaar) tot 8,5 jaar (beheerder).