Patstelling Burgerservicenummer
Intussen heeft een ‘ambtelijke briefing’ plaatsgehad, waarbij BZK een toelichting gaf op de ‘Landkaart’. Dat is een via internet raadpleegbaar overzicht van organisaties die het BSN gebruiken, en van gegevensuitwisselingen waarvoor het wordt ingezet. De betreffende Kamercommissie laat nu weten dat ze die briefing ‘als teleurstellend ervaren’ heeft.
Bij Binnenlandse Zaken valt enige ergernis te vernemen over die opstelling. Gegevensuitwisselingen worden in andere wetten geregeld; de BSN-wet heeft alleen betrekking op een daarbij aan te wenden instrument. “Men wil weten: Hoe zit het in de sociale zekerheid? Maar daar gaat dit wetsvoorstel niet over”, aldus een betrokkene. De Eerste Kamer vindt dat geen adequate reactie. “Dat belooft weinig goeds. Als men zegt dat onze vragen hierop geen betrekking hebben, worden we straks weer met een kluitje in het riet gestuurd,” zegt Ing Yoe Tan (PvdA). “Als BZK volhardt, gaan wij niet akkoord.” Hans Franken (CDA): “Men dacht: Die Eerste Kamer, dat wordt een eitje. Maar we zijn een beetje minnetjes behandeld. Onze vragen zijn niet goed beantwoord. Zolang dat niet verandert, zal de behandeling niet worden afgerond. Dat kan ook pas als de privacywaarborgen en de normen daarvoor uit de wet te lezen zijn.” BZK wil zulke (technische) kwesties in lagere regelgeving onderbrengen en vindt dat de Senaat zich daarmee niet zou moeten bezighouden.
Dat een aantal instanties doet of het BSN al is ingevoerd, heeft ook gestoken. “Kan de regering meedelen waarom het voor de zoveelste keer voorkomt dat het bestaan van de Eerste Kamer genegeerd wordt?” aldus de Senaat, die dit ‘langzamerhand als een belediging’ ziet. Onlangs zei verantwoordelijk staatssecretaris Ank Bijleveld dat het BSN ‘voor de zomer’ door de Eerste Kamer moet zijn. Je als bewindspersoon bemoeien met de parlementaire agenda helpt doorgaans niet om je plannen een welwillend onthaal te bezorgen. Haar ambtenaren werken nu aan de beantwoording van de nieuwe vragenreeks.
Het lot van het Burgerservicenummer ligt in de handen van de nieuwe Eerste Kamer. Die wordt 12 juni geïnstalleerd. Fractiestandpunten zullen niet wijzigen. Volgens Franken kan het veranderen van de samenstelling eerder ‘nieuwe bedenkingen’ opleveren.