Prijzen mochten in EKD-offerte ontbreken
Het geschil draait vooral om de vraag of Stichting EKD.NL de aanbesteding had gemanipuleerd. Volgens Ordina, van vier aanbieders als tweede geëindigd, had EKD.
NL Getronics gelegenheid geboden na sluiting van de inschrijving alsnog prijzen af te geven voor onderdelen waar dat was verzuimd. Dat ontkende de stichting bij monde van advocaat Anne Fischer-Braams. Maar volgens De Bruijn had voorzitter Joop Rasser van het beoordelingsteam, toen hij op het ontbreken van prijzen wees, gezegd dat die kwestie al ‘geadresseerd’ was en dat hij zich daar geen zorgen over hoefde te maken.
EKD.NL gaf overigens toe dat het de symbolische prijs van 0,00 euro, die meerdere inschrijvers hadden geboden, had veranderd in 0,004 euro omdat anders een scoringsformule (delen door nul) niet werkte. Maar dat was niet meer dan een rekenkundige correctie. Een wiskundige – pas geraadpleegd voor het kort geding – zou een andere correctiemethode hebben gebruikt, maar volgens Fischer-Braams met eenzelfde uitkomst.
Het EKD moet vanaf begin 2008 de jeugdgezondheidszorg ondersteunen bij de hulpverlening aan 3,8 miljoen 0- tot 19-jarigen. Ordina heeft al een EKD operationeel bij verschillende instellingen en stelt dat Getronics de invoeringsdatum niet kan halen. Vorig jaar besloot Den Haag tot een koerswijziging en koos het voor één landelijk systeem, onder meer na een advies van Het Expertise Centrum. Dat deed Ordina’s raadsman Gijs Verberne opmerken dat de directeur van HEC directielid van Getronics was geweest.