Overslaan en naar de inhoud gaan

Prof & Stagiair: Netwerken beheren op Curaçao

Tim van Elteren loopt zijn stage bij het Network Operations Center (NOC) van datacentrum E-Commerce Park (ECP) op Curaçao. Hij werkt er in ploegendienst, wat betekent dat hij zes dagen werkt en vier dagen vrij heeft. Genoeg tijd om het mooie eiland te verkennen. En hij haalt er ook nog eens zijn Network+ certificaat.

Ik hoorde van mijn stagebegeleider aan de Hanzehogeschool dat ik ook in het buitenland mijn verdiepingsstage kon lopen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ik kreeg het e-mailadres van E-Commerce Park en ben, na selectie, op 10 september begonnen bij ECP. Ik blijf een halfjaar”, zegt Van Elteren, die in Groningen Technische Informatica studeert. Hij werkt in het NOC van het datacentrum, waar hij een vaste medewerker assisteert bij alles wat met netwerkbeheer te maken heeft. “Het installeren van nieuwe servers en software, het configureren van systemen, het maken van back-ups, troubleshooting en het contact met de klanten. Dat gaat in het Engels en daar moest ik in het begin aan wennen, maar nu gaat dat heel gemakkelijk.” Naast dit werk doet Tim een project, zoals alle stagiairs bij ECP. Zijn stagecoördinator Paul Rauchbaar: “Al vanaf de start van het bedrijf, in 2001, werken we met stagiairs, gemiddeld vijf tot zes studenten elk halfjaar. In de rustigere uren tijdens de avond- en nachtdiensten werken ze aan projecten. Tim houdt zich nu bezig met netwerkmonitoring: we hebben een applicatie die onze internetverbindingen monitort. Die moet op sommige punten worden bijgeschaafd en Tim onderzoekt momenteel welke verbeteringen aangebracht kunnen worden.”
De stagiairs werken, net als de medewerkers, in ploegendienst vanwege de 24x7 bemensing van het NOC: “Ik werk twee ochtenden van zeven uur ’s ochtends tot ’s middags drie, daarna twee middagen van drie tot ’s avonds elf. Vervolgens twee nachten van elf tot zeven ’s ochtends en daarna ben ik vier dagen vrij.” Het klinkt heftig, maar Van Elteren vindt het wel meevallen: “Ik heb met vakantiewerk ook in ploegendienst gewerkt. Ik houd wel van de afwisseling.”

Rauchbaar zegt dat weinig stagiairs er moeite mee hebben: “Ze hoeven maar twee ochtenden vroeg te beginnen, de andere dagen beginnen ze laat. Dat ervaren de meeste studenten wel als positief.” En de vier vrije dagen bevallen uiteraard ook goed. Van Elteren: “Op het eiland is altijd wel wat leuks te doen en ik heb het prima naar mijn zin. Op het strand, in de zon, maar ook ’s avonds bij de strandfeesten.” Volgens Rauchbaar wordt er voldoende georganiseerd voor de vijfhonderd tot achthonderd studenten die op Curaçao verblijven gedurende een stageperiode van een halfjaar.“En het grootste deel woont in dezelfde buurt”, zegt hij. Het is de buurt waar ook Van Elteren woont: “Dat is wel heel leuk.”

De locatie van zijn stage bevalt Van Elteren goed, net als zijn werk in de orkaanbestendige bunker van ECP, waar servers van klanten worden beheerd. In het halve jaar stage worden de stagiairs aangespoord om een certificaat te behalen en in Van Elterens geval is dat het Network+ certificaat. “Ik leer hier alles wat te maken heeft met netwerkbeheer en dit is het eerste certificaat dat je moet halen als je verder wilt in netwerken. Daarnaast vind ik het erg leuk om te werken in een team en oplossingen voor klanten te verzinnen.”
Rauchbaar besluit: “Als studenten hier na zes maanden weer weggaan, dan zie je dat ze zowel op menselijk vlak als op technisch inhoudelijk gebied gegroeid zijn. Ze zijn zelfverzekerder geworden. Als ze in Nederland stage lopen, dan gaan ze vaak met de bus of trein naar de stageplek en blijven in de meeste gevallen thuis wonen. Hier stage lopen betekent ook zelfredzaam zijn. Dat geeft een heel andere dimensie.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in