Overslaan en naar de inhoud gaan

Report: De Tester Iris Senf

Wat er zo leuk is aan mijn werk? Een heleboel, eigenlijk,” zegt Iris Senf. Zij werkt als tester bij Capgemini, sinds een jaar. Ze heeft tijdens het interview eigenlijk een weekje vakantie, maar neemt graag de tijd om te vertellen wat er zo mooi is aan haar vak. “Je hebt te maken met alle delen van het ontwikkelproces. Je leest de documentatie van de architect, om te kijken wat de applicatie moet doen, om uit te zoeken hoe het moet werken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Je hebt contact met de ontwikkelaars, want als iets niet werkt of iets niet logisch is, dan gaan zij dat veranderen. Bij mijn vorige project zaten de developers één deur verderop, dus liep je gemakkelijk naar binnen als iets niet duidelijk was. Communicatie is een heel belangrijk onderdeel van dit werk. Soms moet je de ontwikkelaars wijzen op iets wat niet goed is en dan vind ik het leuk om dat duidelijk, maar ook vriendelijk over te brengen. Dat je dan dus niet roept ‘nu heb je het alweer verkeerd gedaan’!”
Senf werkte een jaar lang op een project voor een grote telecom-operator en begint straks aan een nieuw project, bij een overheidsinstantie. “Die afwisseling spreekt mij aan. Ik verwacht dat het toch anders zal zijn bij die nieuwe klant. Dat opnieuw beginnen, nieuwe mensen leren kennen, dat vind ik leuk.” Ook de technische kant van haar werk motiveert haar, zegt ze. “Eigenlijk is het een grote puzzel, die je moet zien op te lossen. Je duikt in de documentatie van het ontwerp, moet uitvinden of de applicatie werkt zoals het is bedoeld. Zo’n testomgeving is natuurlijk anders dan de omgeving waarin de applicatie straks gaat draaien. En dan is het de kunst om het toch zó te krijgen, dat het zo echt mogelijk werkt. Dat bijvoorbeeld in de werkende applicatie een verbinding wordt gelegd met een externe database, die je in de testomgeving niet kunt leggen. Maar dat het dan zo wordt gesimuleerd, dat je het toch kunt testen.” En als je wat langer aan een applicatie werkt, dan weet je op een gegeven moment ook hoe bepaalde functies met elkaar samenhangen, zegt Senf: “Als je iets hebt gevonden dat moet worden verbeterd, dan krijg je de nieuwe versie natuurlijk weer terug om te testen. Dan is het leuk als je inmiddels weet welke punten met elkaar verband houden, omdat daar dan ook veranderingen te verwachten zijn.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in