Overslaan en naar de inhoud gaan

Rolmodellen op het podium

De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van het project Ict-STER, van de HBO-I stichting. Dora Czerniecka, een van de organisatoren, legt uit wat het doel is van de dag: “Vrouwen meer bewust maken van hun eigen kracht, zorgen dat ze hun eigen wensen en ambities duidelijk durven maken en dat we van het paradigma afkomen dat een vrouw ‘moet thuisblijven’ zodra er een kind is.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Else de Meijer, projectmanager bij Sogeti – gastbedrijf van het evenement − beet de spits af als spreker. Ze vertelde het publiek over haar eigen ervaringen als ‘vrouw in een mannenwereld’ maar ook over de carrièrekeuzes: ga je de breedte of de diepte in? Specialiseren in technologie of de helicopterview van een manager? “Ik heb wel eens aan het einde van een project van een klant te horen gekregen: Else, ik geef niet graag complimenten, en al helemaal niet aan vrouwen. In het begin heb ik me kapot geërgerd aan je met al dat gepraat en overleg. Maar tot mijn spijt kan ik niet anders dan zeggen dat je het goed gedaan hebt.” Haar tip aan de toehoorders: Laat je niet gek maken door stereotype beelden van hoe een projectmanager zou moeten zijn. “De kracht van vrouwen is verbinden, luisteren en werken naar een goed resultaat. De wereld ligt aan je voeten, maar blijf vooral jezelf.”

Jongleren
Corry Wouters, sourcing director bij Atos Origin, vraagt de aanwezige vrouwen met hoeveel ballen ze kunnen jongleren. “Misschien kun je met twee ballen jongleren. Als je dat heel goed kunt, zijn mensen daar ook van onder de indruk. Oefen thuis met de derde en laat het zien als je het kunt. Maar heb er ook vrede mee als je even niet in de situatie bent om een vierde erbij te doen.” Waarmee ze maar wil zeggen: zorg voor een goede balans. Inmiddels heeft ze zelf een man en kind en zijn de werkweken van 70 uur verleden tijd. “Zoek een werkgever die bij je levensfase en je ambities past. Blijf niet te lang dezelfde dingen doen, ook al doe je ze nog zo goed. En – moeilijk voor vrouwen: durf ook eens nee te zeggen!”
Na Wouters is het podium voor Barbara Vulto, marketingdirecteur IBM Benelux. Ze vertelt hoe ze op de plek is gekomen waar ze nu is – lid van de Beneluxdirectie – en wat IBM eraan doet om diversiteit te bevorderen. “Het gaat er daarbij niet om dat we allemaal zielige minderheden zijn die vooruit geholpen moeten worden. Nee: er is gewoon een businessreden. Gemengde teams zijn innovatiever en halen betere resultaten, dat is bewezen. Wanneer mensen zich thuis voelen bij een werkgever, gaan ze minder snel weg. En natuurlijk vinden we ook dat we maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben op dit terrein.”
Vrouwen komen overigens niet ‘zomaar’ aan de top. Een machocultuur kan tegenwerken maar de vrouw zit zichzelf vaak ook in de weg. IBM heeft voor vrouwelijke medewerkers een speciale training op dat vlak, ‘taking the stage’: zichtbaar worden. Ook het tekort aan vrouwelijke rolmodellen speelt parten.
Dat laatste is een van de dingen die op de Ict-STERren-bijeenkomst in elk geval wordt geboden: de succesvolle vrouwen in de ICT worden dan ook flink uitgehoord tijdens de lunch en de pauzes. “Je kunt je afvragen: Moet dat nou, die aparte vrouwendingen?”, zegt Else de Meijer. “Ik heb nooit zo’n moeite gehad met de mannenwereld. Maar toch is het goed denk ik, als ik de vragen uit het publiek ook zo hoor. Hoe je bijvoorbeeld werk en gezin combineert, zeg je het als je zwanger bent? Rolmodellen zijn echt nodig.”
Mirjam ter Linden, derdejaars informatica aan de UvA, is naar de bijeenkomst gekomen om een beter beroepsbeeld te krijgen. “Wat kun je er nou mee, maar ook: Wat voor andere vrouwen werken er in de IT? Hebben ze het naar hun zin? Ik zoek vooral inspiratie!”
Lotte Reizevoort, deeltijdstudent Bedrijfskundige Informatica wil vooral netwerken. “Andere vrouwen in de IT ontmoeten. Bij mij in de klas ben ik de enige.”
Aranzazu Pomares komt uit Spanje en werkt in Nederland als IT’er bij Nuon. “Ik mis eigenlijk de mannen op zo’n bijeenkomst. Wat denken zij? Wat vinden zij er nou van? Het verbaast mij dat er in Nederland zo weinig vrouwen in de IT werken. Misschien zit dat toch in het onderwijs.”
Ondertussen kunnen de vrouwen in verschillende workshops kleding en make-upadvies krijgen, een stoelmassage ondergaan – fit voor een glanzende carrière – maar ook onder begeleiding van een acteur leren onderhandelen over hun salaris.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in