Overslaan en naar de inhoud gaan

S. van Vugt: Erkende Netwerk Professional

Sander van Vugt is Erkend Netwerk Professional (ENP) van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland. Er zijn inmiddels drie ENP’ers en er komen er meer bij, zegt hij: ze moeten het kennisbolwerk gaan vormen binnen de gebruikersvereniging. “Wij moeten zorgen voor een frisse wind door het oudemannenclubje van de NGN.”
De NGN stelt hét platform te zijn voor de ICT-professional. De drieduizend leden moeten er kennis kunnen opdoen en ervaringen uitwisselen over hun vak.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Op de (vernieuwde) website wordt duidelijk wat dat inhoudt: er zijn lezingen over Windows Server 2008, online back-up en managed security en op het forum wordt gediscussieerd over onder meer virtualisatie.
Dat de NGN een ‘oudemannenclubje’ zou zijn, is wat kort door de bocht, maar de actieve leden komen wel steeds uit dezelfde, kleine kring. En de vereniging is de afgelopen jaren niet bepaald stormachtig gegroeid. De NGN heeft er last van dat het nog steeds bekendheid geniet als de oude Novell Gebruikersvereniging Nederland, terwijl het zich al lang bezighoudt met veel meer dan Novell. De vereniging onderneemt diverse initiatieven om dat oude imago van zich af te schudden en daar is de Erkend Netwerk Professional er een van.
Het is een titel die wordt vergeven gedurende één jaar, aan iemand die actief zijn of haar kennis overdraagt in een bepaalde specialisatie. De titel werd afgelopen zomer in het leven geroepen en inmiddels zijn er drie ENP’ers: Alex de Jong, die alles weet van Windows, Alex van Warmerdam, expert in Novell, en Sander van Vugt, specialist in Linux, clustering en storage.
Van Vugt mocht zich als eerste met deze titel tooien. Hij geeft sinds 1993 ICT-trainingen, schrijft artikelen en boeken over zijn specialisatie en zet als consultant voor organisaties Linuxclusters op. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten, zoals hij het zelf noemt, zijn de negen sessies die hij mocht verzorgen op Novells Brainshare-conferentie in 2006 en een sessie, een jaar later, op LinuxWorld in San Fransisco. “Developers spreken develops. Dat begrijpen de mensen die het dagelijks beheer doen vaak niet. Ik vind het leuk om dat te vertalen, door boeken te schrijven en les te geven. Om de luikjes te openen, zodat mensen het gaan snappen.”
Van Vugt schrijft al jaren voor LanVision, het huisblad van de NGN. Hij heeft er een vaste rubriek over Linux. “Het leuke van schrijven voor beheerders is dat je je niet hoeft in te houden als je diep op de techniek wilt ingaan.” Hij vindt het leuk om te groeien, om steeds nieuwe dingen te leren. Zo werd hij gevraagd om in Engeland en in Singapore een cursus te geven over Novells eDirectory op SUN Solaris, terwijl dat eigenlijk niet zijn specialiteit is. “Maar ik weet wel veel van eDirectory in Linux, dus ik heb me erin verdiept en het werd een hele leuke cursus.”
Als Erkend Netwerk Professional moet Van Vugt zijn kennis binnen de NGN verder verspreiden. Het is een eretitel, hij krijgt er geen vergoeding voor. “De NGN is een gebruikersclub en die wil zijn leden wat te bieden hebben. De ENP’ers moeten de koplopers zijn, dé specialisten op een bepaald vakgebied. We zijn nu met z’n drieën, maar over een jaar kunnen dat er best tien of vijftien zijn. We dekken nu samen de belangrijkste besturingssystemen, heel traditioneel. Maar er kan ook iemand bij komen die alles weet van draadloos internet, of PHP-programmeren. We willen daar flexibel in zijn.” Naar buiten toe kunnen zij namens de NGN optreden als expert, bijvoorbeeld als de media een specialist vragen om een toelichting op een actualiteit. Naar binnen toe zullen ze actief hun kennis verspreiden, via artikelen, workshops en op het forum. De titel bestaat pas een halfjaar en moet nog verder worden ingevuld, zegt Van Vugt. “Maar voorop staat dat het gaat om kennis delen, de ENP’ers moeten een bolwerk zijn van kennis binnen de NGN, over alles wat relevant is voor de leden. We geloven er alle drie heilig in dat als we dit verder ontwikkelen, het goed is voor de NGN, omdat er dan meer nieuwe leden op af komen.”
En wat levert het de ENP’ers zelf op? “De NGN kan meer regelen dan Sander van Vugt in zijn eentje. Ik weet heel veel van Xen, zoals dat is geregeld binnen SUSE. Ik wil heel graag meer weten over Xen­source en de NGN kan mij in contact brengen met de juiste mensen binnen Citrix, die mij daar alles over kunnen vertellen. Zo vergroot ik mijn kennis en die kan ik dan weer binnen de NGN overdragen.” Het is een ideale situatie waarin “iedereen blij” is, zegt hij: hijzelf, de NGN en de leden. “Om terug te keren naar het begin: vendors spreken vendoriaans, kijk maar eens naar alle marketingpraat op hun websites. Via de NGN kan ik echt in de techniek duiken en dan kan ik vragen beantwoorden over bijvoorbeeld in welke gevallen iemand beter SUSE Xen of Citrix Xen moet nemen. Daar is het mij om te doen.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in