Overslaan en naar de inhoud gaan

Salary Survey - Beginnende IT'er: salaris belangrijk, geluk ook

IT-studenten die hun studie laten voor wat het is of op een laag pitje zetten. Het komt steeds meer voor. De werkgevers staan in de rij, studie af of niet. Afgezien van de vraag of het handig is om de studie niet af te ronden, het biedt bedrijven die IT’ers zoeken onvoldoende soelaas. Er zijn gewoon te weinig IT-studenten.
Maar wat is belangrijk? Het hoge salaris, de goede secundaire arbeidsvoorwaarden, de auto, of de leuke werkomgeving?
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Zoek je een carrière of veiligheid in een grote organisatie of wil je je ontplooien in een kleiner, innovatief bedrijf? Ben je honkvast of vind je het prima om door het hele land bij uitdagende projecten gedetacheerd te worden? Hoe kijkt die student ertegenaan en wat is de visie van de bureaus die deze mensen werven?
CareerNetwork
“Je ziet veel studenten, vooral programmeurs, die via hun studie het werkend leven binnen rollen. Dat gaat vaak niet eens zo bewust. Ze krijgen een bijbaan of parttimebaan en blijven na hun studie – als ze die afmaken – bij dezelfde werkgever.”
Volgens Rogier Thewessen van CareerNetwork, is de – groeiende – krapte in de IT-sector vooral merkbaar onder programmeurs. “Dat merken we zelf ook. Er zijn niet genoeg hbo’ers en wo’ers. De functies op mbo-vlak, zoals beheer en support, zijn nog redelijk in te vullen, deels ook door ze zelf opleidingen aan te bieden.”
CareerNetwork werft IT-personeel voor derde bedrijven, maar neemt ook IT’ers in dienst om te detacheren. Regelmatig blijven deze IT’ers na het afronden van een project bij dezelfde werkgever. “Bedrijven zoeken via ons vooral mensen die met Java en Dotnet om kunnen gaan: IT-bedrijven én IT-afdelingen van organisaties. De gemiddelde IT-student waar wij mee werken, kan op vijf tot tien aanbiedingen ingaan.”
Hebben vooral de bedrijven die met geld gooien succes? “Zeker veel aankomende IT’ers zijn vaak nog wat naïef en kiezen voor geld en auto’s. Mensen die al eerder een IT-baan hebben gehad, zie je zorgvuldiger een afweging maken.”
Met andere woorden, salaris en auto’s alleen maken het verschil niet. Het moet marktconform zijn, maar kleine bedrijven hebben dan net zo goed kans om die IT’ers binnen te halen. “Kleinere bedrijven bieden vaak meer gespecialiseerde werkgebieden. Zo ken ik iemand die affiniteit had met muziek en die ging werken bij een IT-bedrijf dat in de muziekbranche actief is.”
De nieuwe generatie heeft bovendien minder op met hoge salarissen en lange werkweken. “Dat blijkt ook uit eigen onderzoek: reizen en vrije tijd zijn populair. Een werkgever die een goed salaris en doorgroeimogelijkheden biedt, in combinatie met de mogelijkheid voor werknemers om minder of flexibeler te werken, heeft meer kans om werknemers aan zich te binden. De meeste studenten zoeken toch naar meer dan alleen geld, ze willen ook een uitdaging.”
Axient
Krapte op de IT-markt, dat is zeker al twee jaar geleden begonnen, stelt directeur Henk Wouda van Axient Werving & Selectie. “Toen zag je al dat functies zoals testers en scripters et cetera, moeilijker in te vullen waren.”
Inmiddels is de krapte op de hele IT-arbeidsmarkt voelbaar. IT wordt in toenemende mate complexer door nieuwe technologie. Ook voor een functie als systeembeheer wordt vaak al een afgeronde hbo-opleiding gevraagd. De eis voor het niveau van opleidingen verschuift in toenemende mate van lbo/mbo naar hbo en hoger.
Waar kiezen aankomende IT’ers vooral voor? Het grote geld en de auto, het soort organisatie en werkomgeving, doorgroeimogelijkheden? Wouda: “Dat verschilt enorm. De mensen die kiezen voor het hoge salaris en de auto, komen vaak bij detacheerders terecht. We maken hen wel duidelijk dat ze die auto niet voor niets krijgen: daar moet veel gereden worden. Verder heb je studenten die specifiek voor een bepaalde organisatie kiezen, voor de werkzaamheden. Zij komen vaak bij de kleinere, innovatieve ondernemingen terecht.”
Wat je volgens Wouda ook vaker ziet, is dat er gekozen wordt voor een werkomgeving nabij, voor een 32-urige werkweek. “Men neemt een wat minder hoog salaris voor lief. Jongeren kiezen vaker voor het geluk in hun leven.” Doorgroeimogelijkheden dan? Slechts beperkt, meent Wouda, vooral bij de mensen die net beginnen. “Zij denken vaak nog niet zoveel aan het carrièreperspectief. Dat komt pas bij mensen die al een aantal jaren werken en weten wat ze willen.”
Wouda verwacht dat de krapte zal aanhouden. “Door de lange economische recessie zijn veel mensen de IT uit getrokken, zoals via omscholing, terwijl de instroom van opleidingen stokte. Nu de economie weer groeit, worden er veel nieuwe IT-projecten opgezet. De snel stijgende vraag botst op een sterk gedaald aanbod. Dat heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. De instroom van technische opleidingen komt nu pas weer goed op gang. En zoals gezegd, de IT wordt ook op veel gebieden complexer, dus zal er voor een groeiend aantal functies gevist worden in een vijver die niet snel groeit.”
Hebben de studenten die Axient werft al veel aanbiedingen gehad? “Als ze direct reageren op onze vacatures, dan is dat vaak omdat ze specifiek die functie willen. Maar als wij een cv op een vacaturebank vinden, dan zijn wij er een van tientallen. Je moet dan erg je best doen om de kandidaat te interesseren voor jouw functie.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in