Snel de juiste persoon uit de database vissen
De werkwijze van WCC blijkt ook goed toepasbaar op situaties waarin iemands identiteit snel moet kunnen worden gecontroleerd, zoals bij de grensbewaking. WCC gaat uit van het principe: ‘de perfecte match zit er nooit tussen, dus zoek naar de beste match’. De ‘fuzzy’-benadering heeft als consequentie dat de software bij een zoektocht naar bijvoorbeeld een goede directiesecretaresse in de database van een uitzendbureau, meerdere criteria tegelijk moet kunnen controleren, waarbij ieder criterium een wegingsfactor naar keuze kan krijgen.
Productmanager Oscar Scholten: “Onze software gaat steeds beter werken als je er meer informatie in zet. Als de gebruiker met meer criteria aan komt zetten. In een SQL-database is het: hoe meer criteria, hoe minder de query oplevert.” Iemand die zichzelf altijd ‘personal assistant’ heeft genoemd, zal op die manier ook in de resultatenlijst van de zoekvraag naar een goede secretaresse voorkomen.
Het zijn niet de kleinste klanten die WCC bedient. Adecco, Randstad, Vedior, maar ook organisaties als het CWI en een handvol buitenlandse tegenhangers daarvan gebruiken inmiddels de software Elise van het 35 medewerkers tellende bedrijf. “Wervers zijn er blij mee dat ze zich op het intelligente deel van hun werk kunnen richten, omdat de software de voorselectie kan doen”, aldus Alexandra Buytendijk van WCC. Reisorganisatie D-Reizen gebruikt Elise om zijn online klanten te helpen zoeken in het grote aanbod van pakketreizen.
Mark Wegman, Chief Technology Officer van WCC, bevestigt dat het werken met ‘fuzzyness’ en waarschijnlijkheidspercentages ook op een SQL-database is te bouwen, “maar dat wordt ongelofelijk traag.” Elise daarentegen is een uitgeklede database zonder index en zonder de toeters en bellen die een gemiddelde RDBMS kent. Daarnaast is gekozen voor de in-memory-aanpak; alle data worden in het werkgeheugen geladen en daar doorzocht met de Elise-algoritmes. Dat systeem blijkt sinds een paar jaar ook met biometrie en identiteitscontrole overweg te kunnen. Wegman: “Een vingerafdruk geeft ook nooit een perfecte match. Het levert altijd een percentage op.” Ook tikfouten in sofinummers of de diverse verschillende schrijfwijzen van bijvoorbeeld Arabische namen moeten er niet meteen toe leiden dat iemand bij de grens wordt tegengehouden. WCC kan snel helpen vaststellen of de combinatie van percentages waarop de verschillende criteria scoren voldoende bewijs is dat iemand de persoon is die in de database staat. Enkele maanden geleden werd WCC strategisch partner van het National Biometric Security Project in de VS, dat na ‘9/11’ is opgericht om ondernemingen en overheidsorganisaties te helpen met hun beveiliging.
Ook Gartner heeft WCC opgemerkt en heeft het bedrijf opgenomen in zijn ‘magic quadrant’ – overigens met enkele tientallen andere leveranciers. De analisten zien de software als “ongeëvenaard in zijn verticals vacatures vervullen en identiteitscontrole” en zien vooruitzichten in e-commerce. /f.blankena@sdu.nl