"Super SURFsara betaalt zich terug via bedrijfsleven"
100.000 keer sneller dan gemiddelde pc
Cartesius is de snelste supercomputer van Nederland en kan - op termijn - meer dan één biljard berekeningen per seconde (1 Petaflop/s) uitvoeren. Dat is zo'n 100.000 keer sneller dan een gemiddelde pc. Doordat onderzoekers met grotere en complexere modellen en bestanden werken, is steeds meer computervermogen nodig. Onderzoekers zullen Cartesius onder meer inzetten voor klimaatonderzoek, watermanagement, product- en procesoptimalisatie, het bestuderen van geluidshinder en medisch onderzoek. De aankoop van de nieuwe nationale supercomputer is mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.
Duurzame technologie
Volgens directeur Anwar Osseyran koos SURFsara met Cartesius bewust voor een on-demand-strategie: "Door het systeem gefaseerd met de behoeften van onderzoekers mee te laten groeien, kunnen wij kosteneffectief capaciteit aanbieden. Met de nieuwe generatie Intel Xeon-chips en de allernieuwste warmwaterkoeltechnologie van Bull, beschikken we niet alleen over de krachtigste, maar ook over een van de groenste computersystemen in Nederland. Samen met onze technologie- en businesspartners werken we aan de versterking van de concurrentiepositie van Nederland in zowel de wetenschap als het bedrijfsleven.”
Congres belicht zakelijk toepassingen
Ter gelegenheid van de ingebruikname van Cartesius organiseert SURFsara vrijdag een symposium dat in het teken van ‘Computing of the Future’. In de ochtend ligt de nadruk op onderzoek en hoe Cartesius kan bijdragen aan het verkrijgen van snelle en nieuwe onderzoeksresultaten. Jean-Marc Denis, International Business Development Director van het moederbedrijf van Bull in Frankrijk, licht op het congres de specificaties en de ecologische aspecten van het systeem toe.
In het middagprogramma van het congres staat de technology transfer tussen wetenschap en bedrijfsleven centraal. Gastsprekers uit binnen- en buitenland presenteren hun toekomstvisie met als focus het belang van high performance computing (HPC) en onderlinge samenwerking. Zo bespreekt Lucas van Grinsven, Head of Communications en Community Relations bij ASML, hoe Nederlandse technologie een hoeksteen vormt voor De Wet van Moore en zo supercomputing mogelijk maakt. Dr. Stephen Wheat, General Manager van de High Performance Computing Division bij Intel, gaat in op de betekenis van Big Data en het potentieel van ‘Internet of Things’. Ook schenkt hij aandacht aan de centrale rol van Intel op het gebied van innovatie in HPC.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee