Vast breedband is een blijvertje
Zo is het aantal gebruikers van IPTV (televisie via internet) wereldwijd met 179 procent gegroeid. Het afgelopen jaar zijn er alleen al in Europa 3 miljoen gebruikers bijgekomen.
Toch is er al enigszins sprake van een rem op de groei in de DSL-markt in ontwikkelde landen. Dat komt omdat steeds meer telecombedrijven naar glasvezel kijken. Hier zijn immers belangrijke snelheidswinsten te behalen. De grote belofte heet GPON (Gigabit Passive Optical Network), een technologie die snelheden tot 2,6 gigabyte per seconde biedt. Met als grote voordeel dat er geen limieten zijn aan de afstand van gebruikers tot aan de centrale, een van de grootste nadelen van VDSL.
Intussen dreigt er steeds meer concurrentie van draadloos breedband en de grote vraag op het onlangs in Berlijn gehouden Broadband Forum was dan ook of draadloos breedband vast breedband niet zal verdringen. De huidige standaard HSDPA wordt binnen twee jaar opgevolgd door LTE (Long Term Evolution), waarmee DSL-achtige snelheden gerealiseerd kunnen worden. De downloadsnelheid van UMTS is doorgaans beperkt tot 384 kilobits per seconde, met HSDPA passeert men ruimschoots de 1 Mbps, maar met LTE zal men gegarandeerd over 10 Mbps kunnen beschikken. LTE kan ook nog eens gewoon bovenop het bestaande (3G) netwerk gebouwd worden.
Daarnaast is er WiMAX, een draadloze technologie waarmee eveneens een landelijk dekkend netwerk gerealiseerd zou kunnen worden. De snelheid van WiMAX is vergelijkbaar met DSL en LTE. De kansen van WiMAX worden overigens wel heel verschillend ingeschat. Johan de Jonge van Ericsson verwacht dat WiMAX wereldwijd een nichemarkt zal blijven. “Er zal best een boterham mee te verdienen zijn, maar wij geloven veel meer in LTE.”
Dat aanbieders van mobiele telefonie deze technieken gaan inzetten voor het aanbieden van mobiele datadiensten staat vast. Na Orange en Vodafone is ook de Britse aanbieder 02 half oktober in de markt voor vast breedband gestapt. En in Nederland is KPN dochter Telfort met een DSL-abonnement gestart. Zijn ze nu nog op DSL aangewezen, binnen twee jaar kunnen ze dezelfde diensten makkelijk draadloos aanbieden.
Stephan Scholz, hoofd R&D van Nokia Siemens Networks, denkt echter dat vast breedband altijd een voorsprong zal behouden op draadloos breedband. Enerzijds vanwege de lagere kosten, anderzijds vanwege de hogere snelheden. “Ik geloof niet in een confrontatie tussen vast en draadloos. Ze hebben elkaar juist heel hard nodig. Het vaste netwerk trekt gebruikers aan die vervolgens gebruik zullen willen maken van het draadloze netwerk.”