Overslaan en naar de inhoud gaan

Venture Capital: Imerge streeft naar beursnotering

In het rijk geschakeerde Nederlandse venture capital-landschap neemt Imerge een aparte plek in. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door Martijn Hoogeveen, toen nog deeltijdprofessor e-commerce aan de Open Universiteit. Imerge is zo ongeveer de enige risicofinancier die na de eeuwwisseling werd opgericht om in pure internetbedrijven te investeren, terwijl deze sector na het klappen van de internetzeepbel uit de mode was geraakt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tegelijkertijd is de onderneming de enige internet-investeerder die nog altijd bestaat. Imerge ontstond uit de behoefte om de verschillende belangen in internetbedrijven van Hoogeveen en enkele collega-investeerders te bundelen en tegelijkertijd de basis te leggen voor een groeimodel voor e-commerce-activiteiten. Zo werd in Imerge het belang in Takeitnow ondergebracht, een zogenoemde ‘etailer’ voor computerapparatuur die in 1999 door Hoogeveen zelf was opgericht. Ook enkele participaties die door Takeitnow waren verricht, werden ondergebracht in Imerge.

Intermediair
Hoewel veel minder bekend dan Takeitnow, vervult het bedrijf ICEcat een even grote rol in de portefeuille of van Imerge. ICEcat is een aanbieder van ‘online cataloguscontent’. In de praktijk opereert ICEcat als een soort intermediair tussen leveranciers van ICT-producten en webwinkels. Het bedrijf legt relaties met producenten als Adobe, Hewlett-Packard en Iomega, en onderhoudt voor elke producent een catalogus die via internet wordt geleverd aan zogeheten’merchants’. Deze merchants, zoals Kijkshop, BOL, Copaco en Conrad Electronics, exploiteren eigen webwinkels om de producten online te verkopen. Hoogeveen zegt: “We onderhouden 46 catalogussen, terwijl 400 merchants van het aanbod gebruik maken. Daaronder vallen ook merchants uit bijvoorbeeld het Verenigd koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Rusland.” De helft van de inkomsten van ICEcat komt van fabrikanten, terwijl de andere helft van de merchants afkomstig is.
Een gerelateerd bedrijf uit de portefeuille van Imerge is ICEshop. ICEshop levert software waarmee geïntegreerde ketenoplossingen voor het verkopen en inkopen van producten worden gebouwd. Via de software worden koppelingen onderhouden tussen databases van leveranciers en afnemers. ICEshop verdient zowel geld met de verkoop van de pakketten als met commissies van merchants en aan diensten, zoals het leveren van rapportages.
Andere Imerge-participaties van het eerste uur zijn Futurumshop en Vincom, een bedrijf dat systemen voor e-purchasing levert. De portefeuille van Imerge is echter de afgelopen jaren gestaag gegroeid waarbij meestal de filosofie van de ‘spin out’ werd gevolgd: een nieuwe activiteit ontstaat binnen een groter geheel en wordt verzelfstandigd om te voorkomen dat deze bekneld raakt binnen de dynamiek en politiek van een grotere, al draaiende activiteit. Afsplitsingen van Takeitnow zijn bijvoorbeeld Ofix, een shop voor kantoorartikelen die in 2003 zelfstandig werd, en Homezone, een webwinkel voor consumentenelektronica die in mei van dit jaar werd afgesplitst. Beide bedrijven werden voor 51 procent een participatie van Imerge, terwijl de andere helft in handen van het management kwam.
De benadering van nieuwe participaties bij Imerge is geëvolueerd. Hoogeveen: “De eerste participaties kwamen voort uit ontmoetingen met mensen die met plannen rondliepen. De meest succesvolle participaties bleken echter te worden geleid door mensen uit de eigen relatiekring die het klappen van de zweep kennen.” Ze hadden bijvoorbeeld op de helpdesk gewerkt en in de marketing en wilden uiteindelijk een eigen bedrijf.

Raakvlak
Welke criteria legt Hoogeveen nu aan voor een nieuwe participatie? Hoogeveen: “Het belangrijkste is dat er een raakvlak is met onze e-commerce-activiteiten. Daarnaast moet het gaan om een markt die in ontwikkeling is, maar die toch aansluit bij onze ervaring op het gebied van online catalogussen.” De ondernemer die een participatie aanbiedt, wordt vooral beoordeeld op diens track record. Als Imerge tot overeenstemming komt, worden altijd aandelen aan het management weggegeven. “Daarmee garandeer je een betrokkenheid van het management, terwijl de beloning deels prestatieafhankelijk wordt.”

Oost Europa
Hoogeveen probeert Imerge organisch te laten groeien, waarbij vooral uitbreiding in Oost Europa als aantrekkelijk wordt gezien. Voor nieuwe activiteiten zoekt Hoogeveen echter vooral grote partijen als partner voor nieuwe concepten. “Daarbij moet je niet denken aan ICT-bedrijven. Partnering met leveranciers als Nokia is bijvoorbeeld moeilijk in verband met belangenconflicten met onze bestaande activiteiten. Veel handiger is een joint venture met een vereniging, bijvoorbeeld voor consumenten of gebruikers. Deze brengt een grote naam in, een ledenbestand en een verkoopkanaal en krijgt in ruil een aandeel in de activiteit.”
De aandeelhouders van Imerge zijn Hoogeveen en twee andere participanten, die werken vanuit de B.V.’s Morecommerce en ICEhouse. “Vrienden uit mijn KPN-tijd”, zegt Hoogeveen. “We zoeken momenteel echter kapitaal om een van de partners uit te kopen en kijken serieus naar de nieuwe beurs Alternext. We hebben gesprekken gevoerd met vier banken om ons te begeleiden.” Waarom niet Euronext? “Het voordeel van Alternext is dat het semi-reguleerd is. Het is een lichter accounting regime en er is minder toezicht door de Autoriteit Financiële Markten. Je hoeft geen kwartaalcijfers te presenteren, maar halfjaarcijfers; je hoeft niet te voldoen aan de IFRS-richtlijnen, maar aan GAAP. De Parijse Alternext is al succesvol en er is onlangs een kantoor in Amsterdam geopend. Men is optimistisch.” Hoogeveen wil een gedeelte van Imerge naar de beurs brengen. “Als ik Imerge waardeer op tussen 20 en 30 miljoen euro, zou een beursgang van ongeveer 7 miljoen mogelijk moeten zijn.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in