Vijf vragen aan John Dragoon
▪ Context: Dragoon is dit jaar de eerste spreker op de tweedaagse LinuxWorld-beurs in Utrecht. Novell, distributeur van SUSE Linux, sloot bijna een jaar geleden een geruchtmakend contract met Microsoft, dat SUSE Linuxgebruikers vrijwaart van patentclaims van Microsoft.1 Wat zijn de urgentste drie onderwerpen op het gebied van Linux en open source?“Het belangrijkste is het voorkomen van fragmentatie van Linux.
We moeten zorgen dat softwarefabrikanten hun applicaties eenvoudig voor meerdere distro’s kunnen certificeren. Dat maakt het goedkoper voor hen en gebruikers. De Linux Standard Base is een goed beginpunt. Daarnaast moeten we zorgen voor meer en betere beheergereedschappen. Op dit moment gaapt er een kloof tussen de tools voor Linuxsystemen en Unix- of Windowssystemen. Een van de gereedschappen die we heel graag op Linux zien, is het door Sun voor Solaris ontwikkelde Dtrace, voor systeemanalyse. Als derde moeten wij, fabrikanten én ontwikkelgemeenschap, zorgen voor een groeiende behoefte aan applicaties op Linux.”
2 Is Novell klaar met het overzetten van de Netwareapplicaties naar het Linuxplatform?“Bijna. Je moet weten dat veel Netware-gebruikers het liefst nooit zouden overstappen, naar Windows noch naar Linux. De concurrentie van Microsoft zet Netware echter onder druk. Al onze diensten voor wat betreft bestanden, afdrukken en gebruikersrechten draaien inmiddels net zo goed op Netware als Linux. Groupwise is als enige toepassing nog niet 100 procent gereed.”
3 Gartner en IDC meldden kortgeleden dat de groei van Linux als serverbesturingssysteem aan het afzwakken is? Is dat zo?
“Wat Novell betreft, kloppen die cijfers niet. Wij groeien nog immer hard. Linux is overigens goed voor slechts 10 procent van onze omzet. De eerste, makkelijkst te behalen successen liggen achter ons en iedereen ziet het nut in van het open-sourceontwikkelmodel. Grote softwareleveranciers zoals Oracle en Microsoft zien Linux niet langer als een randverschijnsel en passen hun producenten en diensten aan. Dat betekent dat geen enkele Linuxleverancier op zijn lauweren mag rusten. We zijn er nog lang niet.”
4 Wordt dit nu het jaar van Linux-op-de-desktop??“We zitten op het kantelpunt, maar moeten voorzichtig zijn. Een mislukt desktopproject zit ons jaren dwars. Belangrijk signaal is dat hardwarefabrikanten Dell en Lenovo Linuxsystemen standaard aanbieden. Dat het besturingssysteem geschikt is voor desktoptoepassingen, bewijst onder meer onze overeenkomst deze zomer met de regering van de Indiase staat Tamil Nadu voor 30.000 Linuxdesktops. Wij doen ook mee aan de Linuxdesktop van de gemeente Amsterdam. Daarnaast ontwikkelen wij samen met een financiële gigant in de Verenigde Staten een thin-client desktop op basis van Linux. Dat gaat onder meer om een systeem dat gegarandeerde reactiesnelheden moet bieden.”
5 Zit er al GPLv3-code in SUSE Linux? Die licentie staat patentbeschermingsconstructies alleen toe als dat geldt voor alle gebruikers. Wat betekent dat voor de relatie Novell Microsoft?
“Op dit moment zit er nog geen GPLv3-code in onze Linuxdistributie. We verwachten dat begin 2008, bij het uitbrengen van de update, sommige onderdelen die licentie hebben. Microsoft wil weliswaar niet samen gezien worden met GPLv3-code, maar ophef is overbodig. Het bedrijf kocht bij ons certificaten die zij aan klanten geven. Die kunnen daarmee bij ons Linuxdiensten afnemen. Het blijft ons product, onze code en Microsoft heeft er niets mee van doen.”
“Onze relatie met Microsoft lokt in de open source-gemeenschap heftige reacties uit. Onze klanten willen gewoon dat Linux netjes samenwerkt met Microsoft. Novell onderhandelt daarom liever met dat bedrijf, dan dat we voor eeuwig buitengesloten worden.”