Volgende generatie breedband: Wat wordt het?
Cisco is samen met Max Telecom begonnen met de uitrol van draadloos breedband internet in Bulgarije. Op het eerste gezicht misschien weinig opzienbarend, wereldwijd lopen er naar schatting zo’n 300 proeven met deze technologie.
Met een landelijke dekking is Bulgarije een van de eerste landen waar de standaard volgend jaar overal beschikbaar is.
Tot voor kort leek er weinig schot meer in WiMAX te zitten. In veel landen moet het netwerk van antennes nog worden aangelegd en de netwerkfrequenties zijn in veel gevallen ook nog niet vrijgegeven. In Nederland is de veiling van WiMAX-frequenties weer verschoven. Een grote proef van Sprint op de Amerikaanse markt is uitgesteld. Niettemin gaat Alcatel-Lucent in opdracht van het Nederlandse Worldmax een van de eerste WiMAX-netwerken in West-Europa aanleggen.
Ook Cisco ziet vanuit zijn ervaring met WLAN grote kansen voor WiMAX. “We zien een enorme belangstelling voor WiMAX in opkomende landen,” vertelde John Hindle van Cisco op het World Mobile Congress in Barcelona. “Niet alleen Afrika of het Midden-Oosten, maar ook delen van China. Het gaat met name om gebieden waar geen bestaande communicatie-infrastructuur is.”
Toch is succes niet verzekerd. Er dreigt een hevige strijd tussen WiMAX en zijn toekomstige rivalen Long Term Evolution (LTE), de gedoodverfde opvolger van HSDPA, en Ultra Mobile Broadband (UMB). LTE maakt theoretisch downloadsnelheden tot 173 Mbps mogelijk, veel meer dan de gemiddelde DSL-verbinding. Traditionele telecombedrijven neigen vanzelfsprekend naar LTE omdat die standaard voortborduurt op de mobiele infrastructuur. Nokia ziet LTE dan ook als de enige serieuze 4G-technologie, zo verklaarde topman Olli-Pekka Kallasvuo. Alcatel-Lucent kondigde in Barcelona een samenwerking aan met het Japanse NEC LTE versneld uit te rollen. Ook China Mobile, ’s werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie, heeft voor LTE gekozen. Spring-Nextel en het Japanse KDDI gokken op WiMAX. Vodafone-topman Arun Sarin pleitte er in Barcelona voor om WiMAX maar bij LTE onder te brengen. Technisch is dat volgens hem goed mogelijk en het voorkomt dat er weer een onnodige standaardenstrijd ontstaat.
Bovendien zijn er nog vraagtekens: HSPA is niet uitontwikkeld. In de toekomst kan deze standaard snelheden van wel 80 tot 100 Mbit/s leveren. WiMAX-aanbieders moeten concurreren met gsm-aanbieders. Alleen al in India komen er maandelijks 6 miljoen gsm-abonnementen bij. Daar valt nauwelijks tegen te concurreren. Cisco’s John Hindle gelooft dan ook niet dat WiMAX kans maakt in landen waar al volop breedband internet verkrijgbaar is.