Overslaan en naar de inhoud gaan

WiBU bindt strijd aan met professionele codebrekers

0x201cWe hadden eigenlijk deze kamer willen hebben, maar dat was een beetje duur”, zegt de Nederlander Marcel Hartgerink van WIBU Systems, terwijl hij de deur opent van een ruime bovenkamer die uitkijkt over de vijver. Het huidige kantoortje is niet veel groter dan een bezemhok, maar WIBU huurt regelmatig extra kamers om potentiële klanten te ontvangen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Half april nam het bedrijfje intrek in het legendarische landgoed waar onder leiding van informaticus Alan Turing een groep van wiskundigen, militaire cryptologen en slimme puzzelaars verwoede pogingen deed om de versleutelde berichtgeving van de Duitse strijdmachten te ontcijferen. Een fantastische marketingstunt. “Maar we gaan hier niet het hoofdkwartier vestigen”, zegt Hartgerink desgevraagd.
WIBU kan wel wat publiciteit gebruiken. Het bedrijf is een bescheiden speler op de markt voor software- en documentbeveiliging, met een aantal grote bedrijven als klant, zoals Alcatel Siemens, Philips en Motorola. De belangrijkste producten zijn WibuKey en Codemeter, waarmee software kan worden beveiligd tegen illegaal gebruik. “Nagenoeg alle software wordt gekraakt”, legt directeur Oliver Winzenried uit. “Het is erg moeilijk om bescherming te bieden tegen professionele hackers, maar je kunt het ze wel een stuk moeilijker maken.”
De beveiliging vindt plaats met behulp van hardware, de CM-Stick, die verkrijgbaar is als pc-kaart of USB-schijf. IT-managers kunnen met toegangsregels bepalen hoeveel gebruikers tegelijk toegang krijgen tot een toepassing. Per applicatie kunnen de rechten van de gebruiker worden vastgesteld. Er kan ook een vervaldatum worden aangegeven, waarna de applicatie niet meer of beperkt gebruikt kan worden. Op een CM-Stick kunnen meer dan duizend licenties van honderd fabrikanten worden geplaatst.
Behalve software kan de technologie ook worden gebruikt voor het beveiligen van documenten. Belangrijk voordeel is dat de technologie niet het gebruik van een server vereist; de hardware handelt alles af met behulp van een Java-applet of ActiveX-control. De gebruiker hoeft alleen de USB-schijf in het apparaat te stoppen en een pincode in te voeren.
Dezelfde technologie wil WIBU nu inzetten voor authenticatie. Hartgerink denkt aan vervanging van tokens voor online bankieren of voor online winkelen. Andere potentiële toepassingen liggen op het vlak van onder meer SaaS (software as a service).
Hartgerink is de eerste om toe te geven dat WIBU laat in deze markt stapt, zeker met concurrenten als RSA, die al geruime tijd soortgelijke authenticatieoplossingen bieden. Maar de markt is nog niet verzadigd, zeker niet in de banksector, en bovendien gaat het volgens Hartgerink om een technologie die op ander vlak al efficiënt is gebleken. Aan de marketing zal het niet liggen. “Op dit terrein zijn wel andere bedrijfjes gevestigd, maar geen cryptobeveiligers.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in