Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Open source is impuls Europese software-economie’

Dat is de conclusie uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. In het 287 pagina’s dikke rapport over FLOSS (Free/Libre Open Source Software) wordt geconstateerd dat het aantal open-sourceontwikkelaars in Europa relatief hoog is en dat die groep werk verricht die een enorme economische waarde vertegenwoordigt. Dat is dé kans voor Europa om zijn software-industrie een flinke impuls te geven, menen de onderzoekers.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Gezien Europa’s historische achterstand op de VS in het vermogen om bloeiende softwarebedrijven op te zetten, zou het verder investeren in FLOSS-ontwikkelingen die sector juist goed doen. Een verdubbeling van de investeringen die met open-sourcesoftware te maken hebben – 22 miljard in de EU, 36 miljard in de VS – zou het bruto binnenlands product (BBP) van Europa met 0,1 procent doen stijgen. Nog afgezien van de voordelen voor de IT-sector.
Uit het door het Maastrichtse UNU-MERIT uitgevoerde onderzoek blijkt dat 63 procent van alle open-sourceontwikkelaars in één van de landen van de Europese Unie woont, terwijl slechts 20 procent uit de VS of Canada komt. Gekeken naar de actieve deelnemers op SourceForge, de site waar de meeste belangrijke open-sourceprojecten beheerd worden, is het verschil iets minder groot, maar blijft Europa duidelijk de overhand houden. Dat potentieel moet kunnen worden omgezet in het opzetten van bedrijven die open-sourcegerelateerd zijn, stelt het rapport.

Patentendiscussie
Met een impliciete verwijzing naar de patentendiscussie in Europa wijzen de auteurs op het belang van ‘FLOSS’ voor het MKB in Europa. De in Europa relatief belangrijke MKB-sector, inclusief de ‘secundaire software-industrie’, is juist gebaat bij een model waar innovatie de ruimte krijgt, zonder de wetten van de ‘proprietary’ softwareontwikkeling.
Er zijn drie scenario’s voor softwareontwikkeling in Europa, besluit het rapport. In het eerste ligt de nadruk op ‘gesloten’ software, die gepaard gaat met veel juridische en technische regulering en passieve consumenten. Het ‘generieke’ scenario is meer een voortzetting van het huidige beleid, met een geleidelijke groei van het belang van open-sourcesoftware, maar waarbij veel kansen worden gemist. Het derde scenario is er één waarin via open-sourcesoftware juist actief gebruik wordt gemaakt van het creatieve potentieel van burgers en bedrijven.
De EC is als opdrachtgever overigens bekritiseerd door het Institute of Free Software Choice een lobbygroep van ‘closed-source’-softwareleveranciers, die klaagden onvoldoende inzicht te krijgen in de onderzoeksresultaten voordat het rapport gepubliceerd zou worden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in