Overslaan en naar de inhoud gaan

AIVD: Digitale spionage in Nederland simpel

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) concludeert dat in zijn jaarverslag over 2010, dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. ,,Uitwisseling van gevoelige informatie over de telefoon of via e-mail vormt altijd een risico, mede omdat dergelijke communicatie via knooppunten in het buitenland kan lopen. Ook worden e-mailberichten van mobiele systemen als laptops en telefoons soms tijdelijk op buitenlandse servers opgeslagen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Buitenlandse inlichtingendiensten maken graag gebruik van dergelijke kansen’’, zo achterhaalde de Nederlandse geheime dienst.

De AIVD heeft verscheidene spionageaanvallen op deze manier geregistreerd. Daarover zijn de betrokken instanties vervolgens ingelicht, om te proberen herhaling te voorkomen. De geheime dienst constateert dat de dreiging van dit soort digitale aanvallen op elektronische netwerken in Nederland al groot is en in de toekomst zal toenemen.

Kennis over spionage is beperkt
Overheid en bedrijven moeten de ‘essentiële’ systemen deugdelijk beveiligen om spionage en uitval van systemen op grote schaal te voorkomen. Uit onderzoek van de AIVD is gebleken dat het bewustzijn van spionage vaak laag is. ,,Instellingen en bedrijven realiseren zich niet altijd dat zij over informatie of kennis beschikken die waardevol is voor buitenlandse inlichtingendiensten. Dit komt omdat hun focus is gericht op goede resultaten en niet op bescherming van informatie tegen onvermoede dreigingen. De kennis over spionage is beperkt.’’

China en Rusland kijken mee
De geheime dienst heeft het afgelopen jaar gesignaleerd dat verscheidene inlichtingendiensten, onder meer uit China, zich richten op Nederlandse (hightech)bedrijven. Ook zijn er verschillende vormen van Russische spionageactiviteiten waargenomen.

De AIVD heeft de instanties gewaarschuwd waarop de spionage was gericht en waar mogelijk spionageactiviteiten gefrustreerd. De inlichtingendienst is vorig jaar ook met een programma begonnen om het bewustzijn van de risico’s van spionage te verhogen bij enkele tientallen overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten in Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in