EU wil licentiecontract voor Windows verlengen
Antony Gravili, woordvoerder van eurocommissaris Maros Sefcovic (Inter-institutionele relaties en bestuur), bevestigde vrijdag dat de onderhandelingen met Microsoft zijn geopend. Volgens hem is de Europese Commissie erop uit “waar voor haar geld te krijgen”. De besprekingen worden gevoerd namens alle 42 EU-instellingen, agentschappen en andere organen. Door keihard te onderhandelen met Microsoft kan de EU kosten besparen, aldus Gravili.
Ook onderhandelingen over servicecontracten
Behalve over softwarelicenties onderhandelt de Commissie ook met Microsoft over verlenging van servicecontracten. Het betreft dienstverlening die diepgaande expertise van programmacode vereist en uitstijgt boven de basisondersteuning die in softwarecontracten is geregeld. Gravili noemt als voorbeeld hulp bij de cyberaanvallen die eind maart op de EU zijn uitgevoerd.
Op basis van het lopende licentiecontract kunnen de EU-instellingen al opwaarderen naar de meest recente versie van Windows. Onder een nieuw contract blijft dat volgens Gravili waarschijnlijk zo. Een eventuele nieuwe Windowsdeal met de EU kan Microsoft miljoenen euro’s omzet opleveren. Veel andere overheidsinstellingen in de lidstaten conformeren zich met hun IT-beleid aan de keuzes die in Brussel worden gemaakt.
Strijdig met streven naar open standaarden
De begrotingsafdeling van de EU heeft in december gevraagd waarom geen tenderprocedure is uitgeschreven. Volgens het directoraat-generaal voor informatica voldeed Microsoft echter aan alle voorwaarden. Het zonder meer vasthouden aan Windows staat echter op gespannen voet met het European Interoperability Framework, dat juist uitgaat van open standaarden en wil vermijden dat overheden ‘gevangen’ raken in de producten van bepaalde leveranciers.
Aanhangers open standaarden leveren kritiek
Jan Wildeboer, lobbyist van Red Hat, sprak tegen PC World zijn verbazing uit over de gang van zaken in Brussel. Hij verwees naar recente uitlatingen van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), die onlangs zei dat onbedoelde ‘vendor lock-in’ een verspilling van overheidsgeld is. Volgens Wildeboer staan de aanhangers van open standaarden en open source klaar om te concurreren, als er op een behoorlijke manier wordt aanbesteed.
Karsten Gerloff, voorzitter van de Free Software Foundation Europe, vraagt zich af waarom de Commissie zich niet houdt aan haar eigen regels en aanbevelingen. Volgens Gerloff geeft de Europese Commissie een “verschrikkelijk voorbeeld voor de publieke sector in Europa”.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee