Europa zet IT in tegen fraude en vervalsers
Fraudeurs en vervalsers moeten nu fors aangepakt worden met behulp van technologie. Er zal snel een kennisbank komen, met gedetailleerde gegevens over bijvoorbeeld smokkelwaar en namaak.
Met behulp daarvan moeten douanediensten snel kunnen vaststellen of een bepaalde partij goederen legitiem is of niet.
Kallas: “Het is vaak heel moeilijk te zien of een zending sigaretten origineel is of dat het om een vervalsing gaat. Via de kennisbank, die overal binnen de EU direct benaderbaar zal zijn, moet dat probleem worden verkleind.” Het gaat vooral om controleplekken, zoals havens, grensovergangen, luchthavens en dergelijke.
De komende zeven jaar trekt de EU 98,5 miljoen euro uit voor dit project. Het geld wordt gelijk verdeeld over de jaren. De bijna 14 miljoen voor 2007 worden besteed aan opleidingen en trainingen, uitwisseling van kennis en de aanschaf van apparatuur. In het begin komt de nadruk te liggen op de toegang tot databases met informatie voor fraudebestrijding. De kennis wordt eerst ingekocht, daarna zal het geheel worden aangevuld met zelf verzamelde gegevens.
Welke IT-systemen precies gekocht worden is nog niet bekend. Voor de aanschaf zal een openbare aanbesteding worden uitgeschreven. “We hebben behoefte aan specifieke apparatuur, die misschien al bestaat maar wellicht ook nog ontwikkeld moet worden”, meent Kallas.