Nederland zakt in ICT-ranglijst World Economic Forum
Het World Economic Forum (WEF) publiceert jaarlijks het 'Global Information Technology Report'. Dit rapport beoordeelt de impact van ICT op de ontwikkeling en concurrentiepositie van 138 economieën. Drie aspecten komen daarbij aan bod:
- De omgeving voor ICT: algemene bedrijfsomgeving, regelgeving en infrastructuur;
- Bereidheid om ICT te gebruiken: bereidheid van individuen, bedrijven en overheden;
- Feitelijk gebruik van de beschikbare ICT: door individuen, bedrijven en overheden.
Zweden mag zich al twee jaar koploper noemen in de beoordeling van het WEF. Het land blijkt goed in staat nieuwe technologie te ontwikkelen en die ook toe te passen om langetermijngroei te bereiken. Nederland is voornamelijk uit de top-10 gewipt door snelle groeiers als Finland, Taiwan en Korea.
Concurrentie loopt zich warm
Voor de komende jaren dienen zich meer nieuwkomers aan die zich warmlopen voor een plaats in de top-10, zoals China. "We zien nu een wereldwijde economische herstructurering plaatsvinden", zegt prof. Henk Volberda van de Rotterdam School of Management die de cijfers over de Nederlandse markt voor het onderzoek verzamelde. "De machtsbalans verschuift van ontwikkelde landen meer richting de opkomende economieën. Daarnaast is het niet meer vanzelfsprekend dat R&D-activiteiten in Nederland plaatsvinden. Nederlandse bedrijven en de overheid kunnen de economische herstructurering niet links laten liggen. Het vereist bijvoorbeeld een meer proactieve houding en 'out-of-the-box' denken."
ICT-bereidheid daalt
De omgeving voor ICT in Nederland is prima. Zo heeft Nederland een relatief hoge notering voor het aantal beveiligde servers per inwoner en een hoog percentage breedbandverbindingen. Nederland scoort slecht op ICT-bereidheid. Daar spelen de relatief hoge kosten voor mobiele en vaste telefonie en internet ons land parten, concludeert Volberda.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee