Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse financiers missen kansen in verbeterd technostartersklimaat

In het afgelopen jaar zijn de basisvoorwaarden voor het verstrekken van venture capital aan Nederlandse IT-bedrijven verbeterd. Oorzaken zijn de nog altijd stijgende koersen op de effectenbeurzen, de toename in fusie- en overnameactiviteit en de sterk aantrekkende markten voor IT-producten en -diensten. Toch wist de Nederlandse venture capital-sector nog altijd niet op die situatie in te spelen, wat ten koste gaat van het aantal nieuwe IT-bedrijven dat zijn vleugels kan uitslaan.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Jonge IT-bedrijven kunnen in Nederland groei-kapitaal tot een paar ton ophalen, maar dan vooral in de informele sfeer, waarbij voor bedragen boven een ton vaak verschillende private financiers de krachten moeten bundelen.
Hoewel het aantal financieringen van IT-bedrijven achterblijft bij de verbeterde situatie, lijkt het tempo van participaties in het ‘early stage’-segment toch iets te zijn toegenomen. Matchmaker Nebib meldt enkele tientallen informele financieringen van IT-bedrijven. Ook enkele institutionele financiers verstrekten in 2006 regelmatig een paar ton aan een IT-bedrijf, zoals eVentures dat participeerde in Bliep en Silicon Polder Fund, dat Bright55 van groeikapitaal voorzag. Zelfs financiële partijen waren in 2006 weer actief rond jonge bedrijven. Zo investeerde Fortis Venturing in betaalbedrijf PayDutch.
Grote risico-investeringen, dat wil zeggen participaties van meer dan 1 miljoen euro, waren vrijwel uitsluitend van kapitaalverstrekkers buiten Nederland afkomstig. Zo financierde Mangrove Capital Partners uit Luxemburg het Rijswijkse bedrijf Buzzaa Media, dat een Skype-achtige toepassing voor mobieltjes ontwikkelt.

Opmerkelijk
Tekenend was de gang van zaken bij de groeifinanciering van het Amsterdamse Izecom. Deze onderneming heeft een oplossing ontwikkeld voor versleuteld e-mailen. Het bedrijf kent geen concurrentie in Europa, beschikt over een werkend product en lopende inkomsten. Kortom, het bedrijf voldoet aan de criteria die Nederlandse financiers doorgaans aanleggen voor het verstrekken van venture capital. Oprichter Christine Karman wendde zich echter, na vergeefs met tientallen Nederlandse financiers te hebben gesproken, tot Californië en kwam tot overeenkomst met Future Investments uit Los Angeles. Opmerkelijk was dat een Amerikaanse concurrent van Izecom slechts een ontwerp ter beschikking had en zonder al te veel moeite ruim 5 miljoen dollar wist op te halen.
Moeilijk te verklaren is waarom het speciaal voor zaaikapitaal opgerichte Technopartner Seed Fund, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, nog niet of nauwelijks vruchten heeft afgeworpen. De Seed Fund-regeling leverde een reeks nieuwe private fondsen op met ruim 85 miljoen euro kapitaal, maar investeringen hebben deze fondsen nog nauwelijks verricht. De enige IT-financiering betrof de doorstart van Scense, een bedrijf dat oplossingen voor systeembeheer levert, uit een failliete boedel. Vooral bij de Technopartner-fondsen rijst de vraag waarom Nederlandse risicofinanciers toch zo op hun geld zitten.
Allerwegen klinkt de roep om meer ondernemers in Nederland, met name met het oog op innovatie. Maar het verhaal van de krantenjongen die miljonair werd, bestaat niet als het aan de Nederlandse venture capitalists ligt. Een positieve ontwikkeling is het sterk stijgende aantal startende ondernemers, een tendens die vooral de overheid moet plezieren vanwege de uitgesproken behoefte aan meer innovatieve bedrijven. Maar innovatie is vooral van belang voor het scheppen van hoogwaardige werkgelegenheid en aan dat proces schort het in hoge mate. Reden is dat de nieuwe bedrijven niet aan het creëren van banen toekomen. Traditioneel overleeft slechts de helft van de nieuwe ondernemingen, waarvan een klein deel innoveert en doorgroeit, terwijl het overgrote deel in de marge van de economie blijft hangen. De situatie op de venture capital-markt, waarbij met name vervolgkapitaal ontbreekt, versterkt deze situatie.

Lichtpuntjes
Toch zijn er lichtpuntjes. Steeds meer technostarters komen voort uit grote Nederlandse technologieondernemingen.Tot de crème de la crème van de Nederlandse IT-ventures behoren bedrijven die technologie uitbaten van Philips. Irex Technologies, dat een E-book op de markt brengt, beet in 2005 het spits af met financiering van ABN Amro Capital en Main Capital. Vorig jaar volgde Liquavista, dat 12 miljoen euro ophaalde bij de investeringsmaatschappijen Amadeus Capital Partners (VS) en GIMV (België). Liquavista beschikt over een technologie die ‘electrowetting’ heet en radicaal nieuwe displays voor mobiele telefoons kan opleveren. In de Eindhovense Philips Technology Incubator zitten nog Silicon Hive, dat programmeerbare systemen op chips kan leveren, en Handshake Solutions, een ontwerper van ‘klokloze’ elektronische systemen. Philips Research heeft voor het identificeren van veelbelovende technologieën en het opzetten van bijpassende bedrijven een overeenkomst gesloten met het New Venture Partners uit New Jersey. De Philips-afsplitsingen bieden technologie met wereldwijde potentie en New Venture Partners zoekt hierbij groeikapitaal, management en afnemers. Ook hier houdt het enthousiasme van Nederlandse financiers niet over.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in