Overslaan en naar de inhoud gaan

Nervositeit groeit over nieuwe basisregistratie

De invoering van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) leidt tot toenemende nervositeit bij gemeenten en leveranciers. Twijfel groeit of gemeenten erin zullen slagen medio volgend jaar met hun lokale BAG-systeem aan te sluiten op een ‘landelijke voorziening. Vanuit deze landelijke voorziening, beheerd door het Kadaster, moeten alle organisaties in de publieke sector gegevens over adressen en gebouwen gaan ontvangen om deze verplicht te gebruiken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock



Een rondvraag onder gemeenten leert dat 51 procent nog geen keuze heeft gemaakt voor een BAG-applicatie. Dat onderzoek werd uitgevoerd door de firma GeoTax & WOZ-Support en is gebaseerd op gegevens van 163 gemeenten (37 procent). Volgens woordvoerder Hans Wessels hoeft de deadline van 1 juli 2009 niet te verontrusten als het alleen om invoering van een beheersysteem voor BAG-gegevens gaat. Maar implementatie van de basisregistratie als voorziening binnen het geheel van de overheidsinformatievoorziening heeft wel veel voeten in de aarde. Daartoe moeten gemeenten alle bestaande bestanden nalopen en vervangen door één referentiebestand. Om de inhoud de status van authentieke gegevens te verschaffen, moet deze worden gelinkt aan officiële brondocumenten, zoals straatnaambesluiten. Waar die niet meer beschikbaar zijn, kunnen gemeenten er met een ‘formaliseringsbesluit’ alsnog in voorzien.

Ook moet de BAG niet alleen administratieve gegevens bevatten, maar ook geometrie. Daarvoor te verrichten inspanningen zouden nogal worden onderschat. “Als gemeenten nog geen plannen hebben voor de inrichting van processen om BAG-gegevens door de organisatie te verspreiden en voor het beleggen van de bijbehorende verantwoordelijkheden, wordt de situatie veel nijpender”, aldus Wessels.

Negen bedrijven brengen een BAG-applicatie op de markt. Het onderzoek laat zien dat Getronics PinkRoccade (26 procent), Vicrea (24) en Centric (23) favoriet zijn, gevolgd door Grontmij (9 procent), GeoTax & WOZ-Support (8) Urbidata (4), Giskit (3), Procura (2) en GouwIT (1). Onder leveranciers valt enig ongenoegen te vernemen over de aansturing van de BAG-operatie door Den Haag. Het ministerie van VROM en EGEM spelen daarin een sleutelrol. Een klacht luidt dat cruciale documenten laat beschikbaar komen. Een Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens (RSGB) is in eerste versie beschikbaar, maar nog niet volledig. Onlangs hebben leveranciers (“buiten VROM om”, zegt een van hen) afgesproken voor de binnengemeentelijke koppelingen de standaard Stuf 2.04 te gebruiken en aldus onzekerheid voor gemeenten te reduceren. Dergelijke koppelingen zijn vooral met GBA (bevolkingsregister), WOZ (waardering onroerende zaken), Bouw- en Woningtoezicht en GIS (geografische informatie) voorzien.

VROM en EGEM hebben om een goed verloop van de binnengemeentelijke gegevensuitwisseling te bevorderen inmiddels een ‘BAG ICT Lab’ georganiseerd. De uitvoering is in handen gelegd van bureau M&I/Argitek van Wouter Keller. VROM heeft leveranciers opgeroepen het initiatief te steunen, maar het ontmoet daar reserve. Ze vinden dat één bureau, dat ook een spilfunctie vervult in de totstandkoming van gemeentelijke mid­offices (Andez, GovUnited), wel een heel dikke vinger in de pap krijgt. Ook gaan ze liever in zee met een erkend onafhankelijk keuringsinstituut. Opmerkelijk is dat bedrijven uit vrees voor repercussies vanuit VROM hun ongenoegen alleen anoniem willen uiten. Het BAG-projectteam bij VROM is de hele week onbereikbaar.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in