Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrees voor zwarte markt in IPv4-adressen

In de eerste 100 dagen van 2010 heeft de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) al 6 zogeheten ‘/8’-blokken met IPv4-adressen uitgegeven, meldt InfoWorld. De uitgifte van 2009 – in totaal 8 blokken – wordt dit jaar dus zeker overtroffen. Met nog slechts 20 blokken resterend, vreest men zelfs al rond de jaarwisseling de bodem van de voorraad te bereiken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Aanvankelijk dacht men nog tot eind 2011 de tijd te hebben. Maar het proces wordt versneld doordat IANA zich heeft verplicht de resterende blokken aan de regionale ‘registries’ uit te geven zodra er niet meer dan 5 blokken over zijn. Een en ander zal zeker een stormloop op de resterende blokken uitlokken. Wel houdt IANA dan nog een voorraad van 4,2 miljoen adressen aan voor bedrijven die na de migratie naar IPv6 een IPv4-adres nodig hebben voor transitiedoeleinden.

Bedrijven, overheidsinstellingen en internet service providers hebben het probleem jaren voor zich uit geschoven. De migratie naar IPv6, dat het tekort aan adressen voor langere termijn oplost, zal daardoor nog jaren in beslag nemen. In de tussentijd zullen bedrijven die de transitie hebben gemaakt, behoefte houden aan IPv6-adressen. Dat kan er makkelijk toe leiden dat bedrijven met een uitdijende behoefte aan IPv4-adressen klem komen te zitten.

Internetdeskundige R. Kevin Oberman en Richard Jimmerson van de American Registry for Internet Numbers (ARIN) achten het niet ondenkbaar dat daardoor een zwarte markt ontstaat waarop IPv4-adressen op ondoorzichtige wijze, mogelijk tegen hoge prijzen, worden verhandeld.

Die handelsruimte is er in principe wel. Door onvolkomenheden in het uitgifteproces kunnen aanvragers nu meer adressen reserveren dan ze gebruiken; blokken worden niet altijd opgebruikt; en er is geen sprake van een gestructureerd terugnamebeleid van IPv4-adressen die niet (meer) gebruikt worden, aldus Jimmerson. ARIN schat dat het daarbij om 4 tot 6 ‘/8’-blokken gaat. Het reclameren van die adressen zou echter een gecompliceerde en kostbare operatie zijn. Om die reden zien de registratieorganisaties daarvan af.

ARIN ziet wel een rol voor zichzelf en zijn zusterorganisaties bij het voorkomen van de uitwassen van een vaste markt. Het heeft zelf om die reden een beleidswijziging doorgevoerd waardoor bedrijven en instellingen onder zijn auspiciën – maar tegen onderling overeengekomen voorwaarden - adressen aan elkaar kunnen overdragen. Volgens Jimmerson kunnen bedrijven de problemen echter beter voor blijven door zo snel mogelijk de migratie naar IPv6 in gang te zetten.

AG webcast bevat een whiteboard sessie over IPv6.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in